Wittelintjesactie 2021

Op 19/11/21 voeren we op meer dan 80 locaties in Vlaanderen actie rond
de problematische gevolgen van intrafamiliaal geweld voor kinderen. 

Want ieder kind heeft recht op een geweldloze opvoeding!

In meer dan 40% van de situaties van partnergeweld is er minstens één kind getuige van de gewelddaden gepleegd op één van de ouders. Deze kinderen worden vandaag zelden erkend als slachtoffer en worden vaak over het hoofd gezien bij het nemen van de juiste maatregelen. Getuige zijn van geweld op een jonge leeftijd heeft nochtans verstrekkende gevolgen voor de cognitieve en emotionele ontwikkeling van een kind. 

Daarom moet zowel in preventie, detectie als hulpverlening van intrafamiliaal geweld het kind centraal staan! 

Concreet pleiten we voor:

  • Een bredere bekendmaking van de hulplijn 1712 en van de mogelijkheid om anoniem aangifte te doen van verontrustende thuissituaties.
  •  Een bredere uitrol van de Kindreflex, een instrument dat reeds gebruikt wordt binnen de geestelijke gezondheidszorg als tool voor professionals om verontrustende thuissituaties te detecteren.
  •  Politieprocedures nog kindvriendelijker en laagdrempeliger maken.

Lees hier meer over onze beleidsvoorstellen.

Ontmoeting minister Wouter Beke en hulplijn 1712

Een eisenbundel is samen met de mascotte van de actie -een pluche knuffelhond- overhandigd aan minister van Welzijn, Wouter Beke. 

Wim Van de Voorde, coördinator 1712: “Intrafamiliaal geweld is een ongemakkelijke waarheid, want het is juist in de context van een gezin waar je je normaal gezien het veiligst moet voelen, dat je de meeste kans loopt om geweld te ervaren.”

Minister van Welzijn Wouter Beke: “De drempels om vandaag de dag in onze maatschappij over geweld te praten zijn zeer groot. Daarom ben ik blij dat jullie met dergelijke acties over dit belangrijk thema sensibiliseren. De drie beleidsvoorstellen zijn volledig terecht en we gaan hiermee aan de slag.”

Bezoek Basisschool Leernest, Deinze

Op basisschool Leernest nodigde Wim Van de Voorde, coördinator van hulplijn 1712 de leerlingen uit om in gesprek te gaan over wat het betekent om in een veilige thuis op te groeien en waar je terecht kan als je te maken krijgt met geweld. Tegelijk kwam Karrewiet een reportage maken. 

Bezoek aan V&M-afdeling Opwijk

In Opwijk gingen we langs bij de sociale diensten gelegen in het gemeentehuis. We gingen er in gesprek met een ambtenaar van de sociale dienst en plaatsten er onze pluche knuffelhond in de gesprekslokalen.

85 lokale acties

V&M voert ook actie in 85 Vlaamse gemeenten. De pluche knuffelhond en de eisenbundel zal overhandigd worden, en dat aan alle actoren die te maken krijgen met intrafamiliaal geweld: de  lokale basisscholen, de huisartsen, de jeugdbewegingen, de CAW’s, de OCMW’s, de gemeentebesturen en de politie. De pluche knuffelhond zal er vanaf dan ook uitgestald staan als teken van hun engagement in de strijd tegen intrafamiliaal geweld. Tegelijk maakt deze hond de hulplijn 1712 bekender en toont hij aan kinderen dat ze op deze plaats in veilige omstandigheden kunnen spreken over geweld bij hen thuis. 

Bekijk hier alle foto's van de lokale acties. 

Online ondersteuning op sociale media

Klik hier om de visual te downloaden en op je social media te posten.

Klik hier voor een overzicht van de afgelopen 21 jaar van onze Wittelintjesactie.