Stage politiek & diversiteit

Stage Politiek & Diversiteit

Voor vrouwen met of zonder migratieachtergrond 


Politiek is over het algemeen nog steeds vrij mannelijk, oud en blank. Om hier het hoofd aan te bieden, organiseert Vrouw & Maatschappij – CD&V politica jaarlijks een politieke stage voor jonge vrouwen met of zonder migratieachtergrond. De deelneemsters worden tijdens een driedaagse ondergedompeld in het reilen en zeilen van de Belgische politiek. Ze lopen een middag mee met een vrouwelijke minister of parlementslid, volgen workshops publiek spreken en voeren gesprekken met vrouwelijke kopstukken. Op deze manier worden hun politieke skills en hun netwerk uitgebreid en volgt er, wie weet, een politieke carrière.

"All politics is local", zegt men soms. Maar helaas is ook de lokale politiek nog geen weerspiegeling van de samenstelling van onze maatschappij. Deze editie focust daarom op de centrale vraag "hoe lokaal het verschil maken als vrouw?".

PROGRAMMA

5 september

- Kennismakingsontbijt
- Verwelkoming en introductie door Els Van Hoof (V&M-voorzitster)
- Panelgesprek "Lokale politiek door een genderbril bekeken" met Nahima Lanjri, Sumati Adriaensen, An Christiaens, Lobke Maes en moderator Liesbeth Maris.
- Lunchgesprek met Mieke Van Hecke (voormalig kopstuk Katholiek Onderwijs, lijsttrekker ’18 Gent) over diversiteit en gender in de lokale politiek
- Op stap met een parlementslid of minister (Joke Schauvliege, Sonja Becq, Griet Smaers, Karin Brouwers, Cindy Franssen)

6 september

- Debat: "Superdiversiteit op lokaal niveau: uitdaging of troef?" met Dalilla Hermans (redactrice Charlie Magazine) en Mireille Schepers (Intercultural Consult)
- Lunch
- Workshop: "Hoe ziet een vrouwvriendelijke buurt eruit?" 
Maarten Loopmans KU Leuven
- Kritische vrouwenwandeling door Brussel met Polymnia

7 september

- Workshop: "Met zin en zelfvertrouwen een publiek toespreken"
- Het nieuwe Wij door Peter Poulussen, politiek directeur CD&V
- Ontmoeting met minister van Justitie Koen Geens
- Op bezoek bij Brussels Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Bianca Debaets
- Afsluitende receptie en lancering WOMEN!

 

Benieuwd wat twee ex-deelneemsters van de vorige editie vonden? Kom het met dit filmpje te weten!  
Klik hier  voor foto's van de deze stage.