CRAVATTENDAG 2017 lokale acties

V&M Jette- 6 mei 2017

Met een knipoog naar Magritte voerde Vrouw & Maatschappij in Jette op zaterdagnamiddag 6 mei 2017 actie voor de gelijke behandeling van mannen en vrouwen in de kunst. ‘Vrouwen staan vaak op het doek, maar zelden erachter’, zegt voorzitter Kathleen Segers. ‘En dat willen we graag veranderen.’ 2017 is het jaar van René Magritte. Een goede aanleiding voor de lokale afdeling van Jette van Vrouw & Maatschappij om actie te voeren. Onder de titel “Ceci n’est pas Magritte” nodigde de organisatie belangstellenden uit voor een bezoek aan het René Magritte-museum in Jette. Bezoek met een boodschap: gelijkheid tussen man en vrouw in de kunst is nog veraf. Bestuursleden droegen bolhoed én snor.

V&M Roeselare - 11 maart 2017

V&M Roeselare reikte op 11 maart 2017 een OSCARla uit aan Sandy van tattooshop Inksane. "Ze runt haar shop niet alleen, maar ze biedt er werk aan tal van nationale en internationale artiesten, waarbij ze ook zelf beginnende tattoo-artiesten opleidt. Ze geeft tal van vrouwelijke artiesten de kans om aan het werk te gaan. Op deze manier werkt ze mee om de ondervertegenwoordiging van vrouwen in de sector tegen te gaan. Want de tattoowereld wordt vandaag de dag nog hoofdzakelijk gedomineerd door mannen.  We kunnen alleen maar fier zijn om zo een voorbeeld te hebben.", aldus Sharon Linclau, voorzitster V&M Roeselare.

 

V&M Kortrijk - 11 maart 2017

Catherine De Zegher uit Kortrijk heeft van Vrouw en Maatschappij de OSCARla gekregen. Ze krijgt die prijs voor haar voortrekkersrol voor vrouwen in de kunstensector.  "Zij heeft haar hele Internationale carrière een weg gebaand in de helaas nog vaak te eenzijdig mannelijke cultuurwereld. Ze was en is actief als internationaal curator van tentoonstellingen en bekleedde diverse directiefuncties. De titel van haar net verschenen boek luidt: ‘Women's work is never done’. Vandaag is zijn directeur van het Museum voor Schone Kunsten in Gent. Wij bedanken haar voor het baanbrekend werk in de wereld van de beeldende kunst" aldus voorzitster Christine Depuydt. 

De reportage op focus-wtv is hier terug te vinden. V&M Dendermonde - 11 maart 2017

V&M Dendermonde trok met cravattendag aan de alarmbel. "Zelfs in ogenschijnlijk progressieve sectoren, zoals de kunstensector, is gendergelijkheid geen evidentie", zegt Ann Pauwels. "De loonkloof is diep, het glazen plafond is dik. We vragen naar een charter voor meer gelijkheid." Dendermondse actrice en comédienne Veerle Malschaert zet mee haar schouders onder de actie. Ze kreeg de OSCARla. 

V&M Heusden-Zolder - 9 maart 2017

V&M en CD&V Heusden-Zolder reikten een OSCARla uit aan Tom Michielsen van CC Muze! V&M ging in gesprek met directeur Tom Michielsen over de situatie in het cultuurcentrum in Muze in Heusden-Zolder. In het cultuurcentrum wordt heel wat aandacht besteed aan diversiteit in al haar facetten: leeftijd, geslacht, origine, … Tom kon heel wat concrete acties opnoemen maar eigenlijk bleek uit het gesprek vooral dat heel de ploeg doordrongen is van de nood en meerwaarde van diversiteit in de kunstensector. Om Tom en het CC Muze te bedanken voor hun inspanningen werd de OSCARla uitgereikt, de vrouwelijke variant van de Oscars. Daarnaast gaven ze Tom een charter mee om blijvend aandacht te vragen voor de problematiek in de sector.
V&M regio Aarschot- Haacht - Diest - 29 maart

Op woensdag 29 maart brachten de voorzitsters V&M regio Aarschot - Haacht - Diest een bezoekje aan "Het Atelier" te Aarschot. In het kader van de cravattendag V&M en vrouwendag (8 maart) reikte ze daar een OSCARLA uit aan een vrouw die reeds vele jaren meedraait in de kunstensector Lieve De Bruyn. Als choreografe creëerde ze met haar dansers, ook huisgezelschap van CC Het Gasthuis, prachtige stukken hedendaags danstheater en gaf jaren klassieke dans in de Aarschotse Balletschool. Nu heeft ze samen met haar partner Steven Omblets, schepen van cultuur in Aarschot, een galerij, museum, ateliercafé “Het Atelier” in het voormalig atelier van  één van de grootste Aarschotse kunstenaars Roland Rens. Roland overleed 10 jaar geleden daarom loopt er tot 22 april een tentoonstelling over zijn schetsen, ontwerpen, monumenten en beelden.   Lieve was jaren de echtgenote achter zijn kunstwerken, weinig trad zij op de voorgrond, maar vele stukken zouden zonder haar niet tot stand kunnen gekomen zijn. Zij was de vrouw naast en achter de kunstenaar, zoals zijn nu de vrouw van de galerij is, een vrouw die de kunst alle eer aandoet. Lieve, proficiat! Wij hopen dat jij een steun en toeverlaat kan zijn voor alle vrouwen die het graag in de kunstwereld ‘willen maken’! 


V&M regio Evergem - 8 maart 

Ferme vrouwen op internationale vrouwendag! Tijdens het CD&V-partijbestuur droegen vrouwen voor één keer De Cravatte, het symbool  van mannen aan de top van onze maatschappij. Deze actie gaat uit van Vrouw & Maatschappij-CD&V politica  die ijvert voor gendergelijkheid.


 

V&M Edegem - 21 april 2017

Het tentoonstellingshuis 'Huis Hellemans' te Edegem doet al jaren evenveel moeite voor zowel vrouwelijke als mannelijke exposanten. Daarom overhandigde V&M Edegem de OSCARLA aan de (vrouwelijke) gemeentelijke ambtenaar verantwoordelijk voor het EVA huis Hellemans. De tentoonstelling die op het ogenblik van de uitreiking exposeerde kon niet symboliser zijn: Kunstenaares Alma Van Win met haar tentoonstelling over 'sterke vrouwen'. 

 

V&M Genk - 6 maart 2017

Genk deelt de flyer op verschillende plaatsen uit. In de bib, vergaderingen, samen met de Schepen van Culltuur en andere leden van CD&V-Genk.


Related news:

V&M Brugge steunt TEJO

V&M Zoersel Lezing "Dat heet dan gelukkig zijn" door Drik De Wachter

V&M Affligem voorstelling van Lieven Debrauwer "Parfum een passie"

V&M Brugge draagt steentje bij tegen armoede

V&M West-Vlaanderen Zij zei-moment Thuishulp, de handlangers van de mantelzorgers

V&M Lichtervelde Pyjamawandeling voor kinderen

V&M Roeselare Quiz

V&M Mol Zij zei-moment: De Impact van voeding op fibromyalgie

V&M Maaseik gespreksavond 'Hoe zit dat nu eigenlijk met uw pensioen?'

Uitreiking DIVA-label door lokale afdelingen

V&M Lummen EHBO-cursus voor jonge moeders

V&M Berlaar, Heist-op-den-Berg, Nijlen, Lier gespreksavond: alle kinderen kansen geven

V&M Leopoldsburg gespreksavond: angst in tijden van terreur

V&M Lier-Koningshooik fundraising

V&M Sint-Pieters-Leeuw Gerberaprijs

V&M Kempen Ontbijtlezing over woon-en zorgnoden van ouderen

V&M Beernem theatervoorstelling 'Ons moeder binst de grooten oorlog'

Vlaams-Brabantse vrouwendag

V&M provincie Antwerpen Integere sociale media in Trump-tijden

V&M Voor -en Noorderkempen Persoonsvolgende financiering

V&M Lubbeek Muzikale vertelling "Moeders van de stilte"

V&M Edegem Spreekavond Vijftig tinten gezond

Publieke buggydienst in de stad door V&M Roesleare

Menopauze-café V&M Haacht

Moederdagactie V&M Liedekerke

V&M Mol op belevingsbezoek aan synagoge, moskee en kathedraal

V&M Torhout zet textielhandelaars in de bloemetjes

2e Roeselaars kampioenschap sacochewerpen

Tentoonstelling SUPERDEMOCRATIE V&M Vlaams-Brabant & Brussel19

Workshop hoe jezelf in de markt zetten als politica

Quiz For Life - V&M Roeselare

Goede ideeën richting lokale verkiezingen 2018 - V&M West-Vlaanderen

Feminaprijs V&M Brugge

Menopauze-cafe V&M Leuven

Thema-avond diversiteit in onderwijs - V&M Kempen

"De pot Op" over genderneutrale WC's - V&M Roeselare

Thema-avond Iran, Een levendige geschiedenis met speciale aandacht voor vrouwen - V&M Brugge

Inspirerende vrouwen aan het woord - actrice Veerle Dobbelaere - V&M Meise Grimbergen Londerzeel

Vrouwenquiz - V&M Balen

Info-avond over Burn-out - V&M Mechelen - V&M Sint-Amands

ROESELAARSE PRENTEN FOR LIFE! voor QUIZ FOR LIFE! - V&M Roeselare

Bijna gratis campagne voeren met facebook - V&M Vlaams-Brabant

Kindercarnaval V&M Lubbeek

Sociale media in campagnetijden V&M Kempen

Uitreiking Gerberaprijs V&M Torhout

Brunch V&M Aarschot

Uitstap V&M Brugge

Het ABC van de politica in spe - V&M en JONGCD&V Leuven

Genderslim Lichtplan van V&M Roeselare

Moederdagontbijt Begijnendijk-Betekom

Kom uit uw kot met V&M regio Antwerpen

Sacochewerpen te Roeselare

SOS-palen en slimme verlichting in Leuven

V&M Merksem in gesprek

V&M regio Antwerpen speelt het burgemeesterspel

CD&V on Tour in Diepenbeek

V&M West-Vlaanderen naar Veerle Malschaert

V&M St-Pieters-Leeuw reikt gerberaprijs uit

Meer vrouw op straat

Uitstapje V&M Mol

Kinderen en slaap

Hoe verloopt jouw weg vooruit?