Vrouwen in de Raden van Bestuur van de Bel 20

PERSBERICHT - 8 maart 2014

In 2 jaar tijd 3% meer vrouwen in de Raden van Bestuur van de Bel 20

Vrouw & Maatschappij presenteert: de ‘Belle 20’

Op Internationale Vrouwendag lanceert Vrouw & Maatschappij de Belle 20, een genderindex.  ‘De Belle 20 houdt, in tegenstelling tot de gewone Bel20, geen rekeningen met aandelenkoersen, maar met de gendergelijkheid aan de top van het bedrijf’, zegt Els Van Hoof, voorzitster van Vrouw & Maayschappij. ‘Naarmate er meer gendergelijkheid in de raad van bestuur is, presteren ondernemingen beter, zo blijkt uit analyses van de Europese Commissie. Waarom dan niet op deze manier de bedrijven rangschikken?’.

De voornaamste conclusies uit ons onderzoek zijn:
-  Er zetelen vandaag 17,7% vrouwen in de raden van bestuur, een vooruitgang van 3% tegenover 2012.
- Tien bedrijven boekten vooruitgang sinds de invoering van de quota in 2011 (Ackermans & Van Haaren, Ageas, Befimmo, Cofinnimo, Delhaize, GBL, KBC Groep, Solvay, UCB en Umicore).
- Acht bedrijven hebben 20% of meer vrouwen in de raad van bestuur (Ageas, Belgacom, Delhaize Groep, Elia, GDF Suez, Solvay, UCB en Umicore). Koploper – en het enige bedrijf dat nu al het quotum van 1/3e vrouwen haalt - is Elia met 35,7%. Belgacom haalt de norm net niet met 30,7%.
- In slechts twee bedrijven (AB Inbev en Delta Lloyd) zetelt geen enkele vrouw in de raad van bestuur. Geen enkele voorzitter van de raad van bestuur is een vrouw.
- De directiecomités tellen vandaag 14,74% vrouwen, 2,72% meer dan twee jaar geleden.
- Het directiecomité van negen bedrijven (Befimmo, Cofinimmo, Delhaize Groep, Delta Lloyd Groep, Elia, GDF Suez, Telenet, ThromboGenics en UCB) bestaat voor 20% of meer uit vrouwen. Twee uitschieters zijn Befimmo met 50% en Telenet met 45,5%.
- Maar liefst acht bedrijven hebben een directiecomité zonder vrouwen (Ackermans en Van Haaren, Ageas, Bekaert, Colruyt, D’Ieteren, GBL, Solvay en Umicore).
- Enkel het directiecomité van Belgacom wordt geleid door een vrouwelijke CEO, Dominique Leroy.

'De blijvende ondervertegenwoordiging van vrouwen toont aan dat er nog altijd een mentaliteitswijziging nodig is in de bedrijfswereld. Toch zijn we niet blind voor de positieve evolutie. Intussen hebben acht bedrijven uit de Bel 20 meer dan 20% vrouwen in hun raad van bestuur, ook in de harde sectoren. Het quotum halen tegen 2017 moet dus mogelijk zijn met een goed genderbeleid,’ besluit Els Van Hoof.

Vrouw & Maatschappij maakt van Internationale Vrouwendag voor de tweede keer Cravattendag. Want de cravatte staat symbool voor de ondervertegenwoordiging van vrouwen aan de top van de maatschappij. Leden gaan selfies maken – mét cravatte – voor de bedrijven uit de Bel 20.

De Belle 20-rangschikking kan u raadplegen op onze website: http://www.vrouwenmaatschappij.be/belle20/Belle20Index.html.