witte lintjesactie 2016


PERSBERICHT 16 november 2016

STOP CYBERGEWELD OP VROUWEN EN MEISJES

 

CD&V-vrouwen lanceren campagne met Joy Anna Thielemans

#respecteerons

Brussel, 16 november 2016De CD&V-vrouwen bevestigen dat het hacken van intieme beelden van Joy Anna Thielemans onderdeel is van hun campagne tegen cybergeweld op vrouwen. Voorzitster Els Van Hoof licht deze avond in Van Gils en Gasten de opzet van de stunt toe.

De campagne kadert binnen de witte lintjesactie tegen geweld op vrouwen die de CD&V-vrouwen jaarlijks voeren. “Als je ziet dat volgens de VN 73%van alle vrouwen die online actief zijn reeds het slachtoffer werd van cybergeweld, kunnen we niet anders dan spreken van een pandemie” stelt Els Van Hoof. “Cybergeweld bevestigt schadelijke genderstereotypen en heeft een grote emotionele impact op slachtoffers.”

Joy Anna Thielemans, sociale media-icoon in Vlaanderen, besloot haar schouders onder deze campagne te zetten omwille van het prangende onderwerp.

“Over samenwerken met Vrouw & Maatschappij voor deze campagne heb ik niet lang moeten nadenken. Zelf schrok ik énorm van de cijfers over cybergeweld, zeker bij jonge vrouwen. Niets is viezer dan je eigen privébeelden die hun eigen leven beginnen leiden. Daar heb ik ervaring mee, jammer genoeg. Dus, ik ben trots om hier aandacht aan te geven”, aldus Joy Anna Thielemans.

Online stalking, seksuele intimidatie en wraakporno zijn ernstige vormen van cybergeweld. 1 op 3 tienermeisjes krijgt via sociale media ongewenst seksueel getinte opmerkingen. 1 op 4 Belgische jongeren tussen 15 en25 jaar heeft reeds een naaktfoto van zichzelf gestuurd. Helaas belandt 88% van deze foto’s nadien online.

“Als vrouwenbeweging eisen we dat vrouwen overal en altijd veilig zijn,dit zowel online als offline”, stelt Van Hoof, “want cybergeweld laat ook offline zijn sporen na.” De CD&V-vrouwen eisen met hun campagne o.a. voor

- Een sensibiliseringscampagne over cybergeweld;
- Omgaan met cybergeweld opnemen in de eindtermen en lerarenopleiding van het lager en secundair onderwijs;
- Bijkomende vormingen voor politie en magistratuur;
- Een Europese en internationale code tegen cybergeweld waartoe internet- en sociale mediaplatformen zich verbinden;
- De ontwikkeling van eenvoudige en betrouwbare meldingsfuncties om cybergeweld te rapporteren op sociale mediaplatformen;
- Cybergeweld opnemen in het Nationaal Actieplan tegen gendergerelateerd geweld;
- Het verhogen van de strafmaten voor het plegen van cybergeweld.

De lokale afdelingen van Vrouw & Maatschappij – CD&V politica zullen de komende dagen actievoeren om deze eisen kracht bij te zetten. 

Meer informatie over de campagne: www.respecteerons.be

Campagnebeelden en het volledige filmpje met Joy Anna Thielemans kunnen hier gedownload worden: https://we.tl/kPh4Ib1XpJ

Els VAN HOOF
Voorzitster Vrouw & Maatschappij – CD&V politica
0474 52 68 18