CD&V-vrouwen nodigen vrouwelijke imam Sherin Khankan uit

PERSUITNODIGING 28 mei 2017

CD&V-vrouwen nodigen vrouwelijke imam Sherin Khankan uit

Feministische islam in strijd tegen islamofobie en radicalisme

Brussel, 28 mei 2017 – De CD&V-vrouwen ontvangen op maandag 29 mei de Deense imamah Sherin Khankan. De oprichtster van de Mariammoskee in Kopenhagen zal op uitnodiging van Vrouw & Maatschappij een lezing geven over islamitisch feminisme en vrouwelijk leiderschap binnen de islam. De lezing vindt plaats aan het begin van de Ramadan en zal afsluiten met een Iftar-maaltijd.

Als vrouwelijke imam is Sherin Khankan een boegbeeld voor feministes wereldwijd – vrouwen én mannen – die werk maken van een open en inclusieve samenleving,” aldus Els Van Hoof, voorzitster van Vrouw & Maatschappij – CD&V politica. “Islamitische feministes zoals Khankan keren terug naar de originele bronnen om de legitimiteit van vrouwonvriendelijke praktijken onderuit te halen. Deze interpretatie zorgt voor de emancipatie van moslima’s.

De lezing door imamah Khankan past in een ruimer kader waarbij de heersende polarisering rond de plaats van de islam in onze samenleving aan de kaak wordt gesteld. “We willen het polariserend discours over de islam en vrouwenrechten doorbreken dat vandaag de dag door België raast,” stelt Van Hoof.  

In navolging van CD&V-voorzitter Wouter Beke die een “Europese islam” omarmt, stelt Van Hoof dat een feministische islam thuishoort in onze samenleving. “Een feministische islam haalt zowel islamofobie als radicale interpretaties van de Islam onderuit. Sherin Khankan is de belichaming van een inclusieve en moderne islam waarbij tradities worden herschapen en ingevuld volgens principes die passen bij een democratische rechtstaat.

Brussels Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Bianca Debaets stelt dat het belangrijk is om de Deense imamah een platform te geven. “In de debatten weerklinkt vooral onbegrip en angst. Het is daarom cruciaal om ook andere stemmen aan het woord laten. Stemmen die mee werk maken van een Europese Islam.” 

 

Praktisch:

Maandag 29 mei om 19u30
Via Via Café, Baksteenkaai 74 – 1000 Brussel
Verplichte inschrijving via mvanwalleghem@cdenv.be
www.vrouwenmaatschappij.be/sherinkhankan

 
Perscontact:

Els VAN HOOF
Voorzitster Vrouw & Maatschappij – CD&V politica
0474/52 68 18