Cravattendag 2019

28 februari 2019

Cravattendag 2019

Hoe verloopt jouw weg vooruit?

Op 8 maart viert de wereld Internationale Vrouwendag. Naar aanleiding daarvan organiseert Vrouw & Maatschappij – CD&V politica rond deze tijd haar jaarlijkse Cravattendag. De stropdas of de cravatte is immers hét symbool bij uitstek van macht. V&M kaart daarom op die dag de ondervertegenwoordiging aan van vrouwen in verschillende sectoren en op verschillende niveaus in de maatschappij. Vrouwen maken dan wel iets meer dan de helft van de wereldbevolking uit, ze hebben nog steeds niet de plaats verworven in onze maatschappij die ze verdienen. 

Dit jaar focussen we op het feit dat vrouwen en mannen nog steeds niet evenveel mogelijkheden hebben op de arbeidsmarkt en niet dezelfde kansen krijgen om zich op professioneel vlak te ontwikkelen. 

Waarom? 

Naast deeltijds werk, zijn vrouwen de frequentste gebruikers van verlofstelsels zoals tijdskrediet, loopbaanonderbreking en ouderschapsverlof. Terwijl vrouwen vaak deeltijds werken tussen hun 30 en 40 jaar of gebruik maken van deze verlofstelsels om de combinatie met een gezin haalbaar te houden, maken mannen op datzelfde moment carrière en verdienen ze meer (loonkloof). Deze factoren resulteren in een aanzienlijk ongelijk lange termijn effect of een loopbaankloof.


 Beleidsvoorstellen:

  • Werkgevers moeten worden aangemoedigd om werkbaar en wendbaar werk zoveel mogelijk toe te passen. 
  • Er moet een actieplan komen om meer vrouwen met migratieachtergrond toe te leiden naar de arbeidsmarkt. 
  • De loonkloofwet moet volledig en correct worden toegepast. Hier moet ook meer controle op komen. 
  • Een verlenging van het geboorteverlof naar 20 dagen voor vaders en meemoeders in alle statuten. Voor werknemers pleiten wij ervoor dat het geboorteverlof voor vaders verplicht wordt, met minimaal loonverlies.
  • Borstvoeding, medisch begeleide voortplanting en vaderschap moeten worden erkend als criteria voor genderdiscriminatie op het werk, naast de bestaande criteria.
 
  

Lees ons persbericht hier

Bekijk de foto’s van de nationale en lokale acties op onze facebookpagina en op onze website onder bewegingswerk.

Actievoeren met uw V&M-afdeling? laat ons iets weten via vrouw@cdenv.be


Klik hier voor de lokale acties