Hulplijn 1712

13 november 2020

DE HULPLIJN VOOR SLACHTOFFERS, DADERS EN OMSTANDERS VAN GEWELD

 

In deze periode van coronamaatregelen brengen we noodgedwongen veel meer tijd thuis door. Veel families zitten op elkaars lip en spanningen en conflicten nemen toe. Niet-essentiële verplaatsingen zijn verboden, dus kunnen we ook minder gemakkelijk naar buiten om de emoties te laten afkoelen. Daarom is de thuisomgeving voor veel vrouwen en kinderen plots een pak minder veilig geworden. 1712, de hulplijn voor slachtoffers van geweld, kreeg de laatste weken dan ook meer oproepen binnen. Daarom breidt ze haar hulpverlening uit. 

Wat is geweld?

Geweld is een breed begrip dat je in de ruime zin van het woord kan interpreteren: psychisch en lichamelijk geweld, maar ook seksueel of financieel. Geweld komt in allerlei gedaanten: partnergeweld, kindermishandeling, oudermishandeling, misbruik, pesten, stalking, geweld tussen minderjarigen, verbaal geweld… Allemaal inbreuken op de persoonlijke veiligheid die onaanvaardbaar zijn.


Ben jij slachtoffer van geweld? Heb je geweld gezien of gehoord? Pleeg je zelf geweld en wil je daar met iemand over praten?


Bij de hulplijn 1712 staan professionele hulpverleners staan voor je klaar en bekijken met jou of je kan worden doorverwezen, naar hulpverlening of politie. De hulplijn 1712 is elke werkdag gratis en anoniem bereikbaar:
  • Telefonisch: ma - vrij van 9 tot 17 uur (oproep verschijnt niet op de telefoonrekening)
  • Chat: ma - do van 13 tot 20 uur
  • E-mail: 24/7 (antwoord binnen de 2 dagen)
  • In een levensbedreigende situatie: bel de politie op het nummer 101
  • Voor dringende medische hulp: bel het noodnummer 112

Blijf niet in je kot als dat kot geen veilige haven is!