Liesbeth Maris nieuwe voorzitster V&M

PERSMEDEDELING 24 oktober 2017 

Liesbeth Maris verkozen als nieuwe voorzitster 

Vrouw & Maatschappij - CD&V politicaBrussel, 25 oktober 2017
– 
Gisterenavond werd Liesbeth Maris verkozen als nieuwe voorzitster van Vrouw & Maatschappij – CD&V politica. Maris neemt de fakkel over van Els Van Hoof, Kamerlid en lid van de Leuvense gemeenteraad. Maris zal de komende jaren aan het hoofd staan van de vrouwenbeweging van CD&V.

In de Koninklijke Bibliotheek van Brussel werd Liesbeth Maris verkozen als nieuwe voorzitster van Vrouw & Maatschappij – CD&V politica. Op een feestelijk evenement in aanwezigheid van meer dan 200 enthousiaste leden werd de verkiezingsoverwinning van Maris bekend gemaakt. Ze werd verkozen met een indrukwekkende 100% van de stemmen. Het was uittredend algemeen voorzitter Els Van Hoof die de eer en het genoegen had om Maris haar klinkende overwinning bekend te maken. En dit onder het goedkeurend oog van de oud-voorzitsters van Vrouw & Maatschappij Miet Smet, Juliette Deschrijver-Sioen, Sabine de Bethune en Myriam Van Varenbergh en van verschillende CD&V-kopstukken waaronder CD&V-voorzitter Wouter Beke en ministers Hilde Crevits, Joke Schauvliege en Bianca Debaets.

Maris is een jong politiek talent. Ze is persoonlijk medewerkster van Sonja Claes, Vlaams Volksvertegenwoordiger. Ze was tot gisteren co-provinciaal voorzitster van V&M Limburg. Het was ook Maris die recent samen met Tracy B. Tansia het jongevrouwennetwerk van Vrouw & Maatschappij genaamd WOMEN!, lanceerde. Maris heeft niet enkel de nodige V&M-ervaring, ze bezit tevens de nodige inhoudelijke bagage om de mantel van het voorzitterschap van Vrouw & Maatschappij met succes te dragen. Zo behaalde ze in 2009 een bachelordiploma Europese Studies aan de Universiteit van Maastricht. In 2010 studeerde ze af aan de Universiteit van Utrecht als Master in de Vergelijkende vrouwenstudies in politiek en cultuur. Aan de KU Leuven behaalde zij in 2011 ook nog een masterdiploma “Development and Cultures” en een postgraduaat familiale bemiddeling in 2014.

Tijdens het feestelijk verkiezingsevenement werd er terug gekeken op 13 jaar voorzitterschap van Els Van Hoof en de grote impact die zij heeft gehad op de beweging. “Het realiseren van quota op lokale kieslijsten in 2006 en quota in beursgenoteerde bedrijven in 2011 waren successen die dankzij de strijd van Vrouw & Maatschappij werden geboekt,” zei Van Hoof. Nieuwe thema’s en acties zoals de Cravattenactie over pariteit, de Zij Blij-dag over de combinatie werk-gezin en de wittelintjesactie tegen geweld op vrouwen, groeiden uit tot vaste waarden. Er werd echter ook met een open blik vooruit gekeken naar de toekomst van Vrouw & Maatschappij – CD&V politica en van het politiek feminisme in België in het algemeen. Liesbeth Maris was daarover in haar bedankingsspeech meer dan duidelijk: “We moeten onze beweging verjongen en verbreden. Elke vrouw in België moet zich kunnen herkennen in Vrouw & Maatschappij. En zolang niet elke vrouw in België of daarbuiten gelijke kansen heeft, zolang is V&M nodig en blijven wij strijden voor gendergelijkheid.” Het moge duidelijk zijn: de vrouwenbeweging van CD&V is in goede handen.

Klik hier voor de speech van Els Van Hoof
Klik hier voor de speech van Liesbeth Maris
Bekijk hier het fotoalbum