Menstruatie is geen luxe!

PERSBERICHT - 28 mei 2016

Menstruatie is geen luxe!

Menstrual Hygiene Day – 28 mei 2016

Brussel, 27 mei 2016 - Morgen is het Menstrual Hygiene Day, een dag die focust op de moeilijke hygiënische omstandigheden en de daarmee samenhangende discriminaties waarmee menstruerende vrouwen en meisjes wereldwijd te maken hebben.

Zo heeft slechts 17% van de meisjes in Burkina Faso een plek op school waar ze hun maandverbanden of tampons kunnen verwisselen. In Kenia mogen vrouwen die menstrueren geen koeien aanraken of melken uit angst dat de koeien ziek zouden worden. Vele meisjes stoppen met naar school gaan eens ze beginnen te menstrueren, of dienen zich gedurende hun regels te isoleren van de rest van hun gemeenschap. 

Taboes moeten anno 2016 dus nog steeds doorbroken worden. Ook in België wringt het schoentje: tampons, maandverbanden, inlegkruisjes en andere vrouwelijke hygiëneproducten worden vandaag belast aan 21% BTW, het tarief voor luxegoederen. Ter illustratie: kaviaar wordt belast aan 6% BTW en wordt beschouwd als een basisproduct.  

Wereldwijd werd al door talloze vrouwenbewegingen gepleit voor de afschaffing van deze hoge BTW-tarieven. In het Verenigd Koninkrijk en Canada zullen de tarieven verlaagd worden, onder druk van de feministische lobby.   

In eigen land eist de actiegroep "Belgisch en Regelvrij" dat de BTW op tampons wordt verlaagd van 21 naar 6 procent. De petitie werd ondertussen al door meer dan 5000 personen ondertekend. Ook Test-Aankoop ondersteunde deze oproep.

Vrouw & Maatschappij schaart zich achter deze eis. Gelijkheid tussen mannen en vrouwen willen we immers ook fiscaal vertaald zien. Menstruatie is geen luxe!” aldus voorzitster Els Van Hoof.

Els VAN HOOF

Voorzitster Vrouw & Maatschappij – CD&V politica

0474 52 68 18

 

Meer info over de internationale actie vind je hier.

De Belgische petitie vind je hier.