Stage 2019

Politieke stage 9 -10 september 2019 

 

Vrouw & Maatschappij organiseert reeds vele jaren een politieke stage voor jonge vrouwen. Dit jaar werd het een 2-daagse waarbij we een 22-tal jonge vrouwen lieten proeven van de politiek.

 

Dag 1 werd afgetrapt door Liesbeth Maris, onze nationale voorzitter, met een introductie over Vrouw & Maatschappij. 

Daarna nam Jennie Vanlerberghe ons mee naar haar project van Moeders voor vrede in Afghanistan. We werden ontroerd door de verhalen maar putten hoop uit de kracht van de zovele sterke vrouwen in de verhalen van Jennie.
We kwamen terug dichter bij huis met een bezoek aan het Europees Parlement waar Cindy Franssen, kersvers Europarlementslid, ons inlichtte over haar werk. Haar bezorgdheid om sociale zaken is voelbaar. We leerden dat Europa echt wel een belangrijke rol speelt in wat er tot stand komt aan wetgeving in België.  

 

 

Op dag 2 gaf Eline Dhaen, communicatieadviseur en speechschrijver voor Wouter Beke, een workshop "Spreken voor publiek". Door haar enthousiaste en duidelijke uitleg konden de deelnemers vol vertrouwen een kleine speech naar voor brengen. Het waren stuk voor stuk speeches met een duidelijke boodschap. We besloten om daar zeker in de toekomst iets mee te doen. 
Vervolgens werden de adviseurs van minister Geens het vuur aan de schenen gelegd over justitie en de aanpak van gendergerelateerd geweld. Maar simpel is het allemaal niet. Ook welzijn en gezondheid zijn bijvoorbeeld gelinkt aan veel van de juridische thema's. 

 

 

Onder de lunch kregen we gezelschap van Noëlla Jacobs, coördinator van de CD&V senioren, en de jongerenvoorzitter Sammy Mahdi. Ze stelden hun werking voor en gingen in gesprek met de stagiairs. 
In de namiddag ontving Sabine de Bethune ons in de Senaat. Ze vertelde over de taken van de Kamer en de Senaat en stelde ons enkele medewerkers voor. Achter de schermen worden onze parlementsleden en senatoren immers ondersteund door een ganse equipe. Zo kwamen Kelly Osaer, woordvoerder van de Kamer, en Laura Van Eeckhout, adviseur volksgezondheid, aan bod om uitleg te geven over hun job die ze met veel engagement vervullen. Hierna werd de groep in drie gedeeld, zodat onze stagiairs ook meer inhoudelijk in gesprek konden gaan met Sabine de Bethune, Els Van Hoof en Nawal Farih. De stagiairs kregen de gelegenheid om wat hun inspireert voor de camera te verwoorden en meer vragen te stellen aan onze politicas. 
We rondden de stage af met Koen Geens die ons vervoegde op de receptie en de deelnemers toesprak. 
Een geslaagde editie die de deelnemers en het team van Vrouw & Maatschappij weer veel energie heeft gegeven om er verder tegenaan te gaan.

Klik  voor het fotoverslag.

Klik hier voor de bundel met speeches gegeven door enkele deelnemers.