Themadag De hormoon(r)evolutie

V&M nodigt je graag uit op haar themadag 'De hormoon(r)evolutie' op 10 juni 2023 in het Vlaams parlement te Brussel. 

Hormonen hebben immers een invloed op ons dagelijks functioneren. Toch weten we er nog niet voldoende vanaf en is er nog te veel onbegrip in onze maatschappij over de impact van hormonen op het lichaam en leven van vrouwen*.

Vandaag is er een groeiend bewustzijn rond de rol die hormonen spelen op ons welbevinden. Er zijn voedingssupplementen, nieuwe apps om je cyclus in kaart te brengen en vrouwensportteams werken steeds vaker met eenmenstruatiecoach. Maar wat is nu de zin en onzin van dit alles?

Om die vraag te beantwoorden organiseert V&M een themadag rond hormonen en gender op zaterdag 10 juni in het Vlaams parlement. Tijdens De Hormoon(r)evolutie gaan we te rade bij prof. dr. Herman Depypere. Professor Depypere is voorzitter van de Belgische Vereniging voor Menopauze en auteur van het boek Menopauze, alle vragen beantwoord. Als autoriteit en expert in de vrouwelijke hormoonhuishouding zal hij in zijn keynote ingaan op wat hormonen nu juist doen met het vrouwelijke lichaam en hoe we door de bomen het bos kunnen zien.

Via een aanbod aan verschillende panelgesprekken zoeken we vervolgens de verdieping op. In deze deelsessies gaan we samen met tal van experten en ervaringsdeskundigen in op enkele prangende thema’s zoals (vroegtijdige) menopauze, endometriose, (hormonale) anticonceptie en de impact van hormonen op onze mentale gezondheid.

Terugkoppelen doen we tijdens de plenaire sessie, waarbij nationaal voorzitter Lynn Callewaert en ondervoorzitter Charis Kamoen enkele aanbevelingen voor het beleid zal toelichten. En wie na al deze boeiende sessies toch nog met een prangende vraag zit, krijgt de kans deze te stellen aan onze experten tijdens een netwerkmoment met lichte lunch. 

Programma

  • 9u30: ontvangst met koffie en cake
  • 10u00: welkom door nationaal voorzitter cd&v Sammy Mahdi en Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits
  •  10u05: keynote door prof. dr. Herman Depypere
  •  10u45: panelgesprekken rond menopauze & endometriose
  •  11u45: panelgesprekken rond anticonceptie & perinatale mentale gezondheid
  •  12u45: plenum o.l.v. nationaal voorzitter V&M Lynn Callewaert en ondervoorzitter V&M Charis Kamoen
  •  13u15: lunch & netwerkmoment

Panels

  • Menopauze (mod. Vlaams parlementslid Karin Brouwers) met Anneke Gobeyn (menopauzeconsulente AZ Zeno), Sumati Adriaensen (ervaringsdeskundige) en prof. dr. Herman Depypere (UZ Gent) 
  • Endometriose (mod. federaal parlementslid Nathalie Muylle) met Vera Esmeralda Frederickx (Behind Endo (stories) vzw), Kristine Deschamphelaere (EndoAwareness BE/NL ) en dr. Philippe Koninckx (Prof. em. KULeuven)
  • Anticonceptie (mod. Vlaams parlementslid Katrien Schryvers) met Tom Herremans (WhoCares?), Sandra de Witte en Tilia Linthout (AntiConcept!)
  • Perinatale mentale gezondheid (mod. federaal parlementslid Els Van Hoof) met Shanti Van Genechten (vroedvrouw, vzw Van Roze naar Broze Wolk) en Silke Van Strubarq (ervaringsdeskundige)

Inschrijven

Inschrijven is volledig gratis, maar verplichte via deze link.