Tot de dood ons scheidt?

20 november 2020
 

Tot de dood ons scheidt?

Vrijdag 20/11 voert Vrouw & Maatschappij – CD&V politica actie rond dodelijk partnergeweld tijdens haar 20ste editie van de Witte Lintjes.


V&M, de vrouwenafdeling van CD&V wijdt dit jaar haar Wittelintjesactie aan dodelijk partnergeweld, met zwaartepunt in Aalst. “Dit als eerbetoon aan V&M-lid en partijgenoot Ilse Uyttersprot, die door partnergeweld om het leven kwam”, zegt Nationaal voorzitster van Vrouw & Maatschappij Liesbeth Maris. Ze roept op om dringend een gecoördineerd beleid uit te werken met de lokale, Vlaamse en federale niveaus en om een federaal actieplan ter bestrijding van intrafamiliaal geweld op tafel te  leggen. 

Liesbeth Maris: “De afgelopen 10 dagen verloren drie vrouwen het leven door partnergeweld: de 10de in Lebbeke, de 14de in Sint-Jans-Molenbeek, de 18de in Scherpenheuvel-Zichem. De tools om dit soort geweld te bestrijden voor het te laat is, zijn er: het tijdelijk huisverbod, de risicotaxatietool, het stalkingsalarm,... Maar ze worden in praktijk nog te weinig en/of niet uniform toegepast. “Waar wachten we nog op om die maatregelen breed uit te rollen?”

Tijdens de lente-lockdown is een sterke toename van intrafamiliaal geweld vastgesteld:
- Politiestatistieken van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest over de periode 1 maart tot 17 mei 2020 tonen een stijging van 28,2% van pv’s en geregistreerde misdrijven in de categorie ‘familiegeschil’. Vooral in de maand april (de strengste periode van de lockdownmaatregelen) is er een sterke stijging geregistreerd van situaties ‘met slagen – geweld’.
- Bij de CAW’s van Vlaanderen en Brussel was er van 1 april tot 30 juni 2020 een stijging van 11% meldingen van partnergeweld in vergelijking met vorig jaar.
- De laatste 6 maanden zijn er 60% meer oproepen geweest bij de hulplijn rond intrafamiliaal geweld 1712. Grootste probleem is kindermisbruik, tweede grootste probleem partnergeweld. Allemaal in de familiale context dus.

Volgens cijfers van de parketten waren er in 2018 in België 150 gevallen van (potentieel) dodelijk partnergeweld, waarbij 20 personen stierven. Gelet op de nieuwe semi-lockdown zal dat cijfer er wellicht nog beroerder uitzien.


“Het is vijf voor twaalf. Een beleid dat niet gecoördineerd wordt, zorgt voor extra slachtoffers”, zegt Liesbeth Maris, nationaal voorzitter Vrouw & Maatschappij CD&V-politica.

“Deze actie is er niet alleen voor Ilse, maar ook voor de vele slachtoffers van partnergeweld die in tijden van lockdown helaas enkel maar toenemen. Dat merk ik ook als burgemeester. Ik ondersteun de oproep van Liesbeth Maris. Elk slachtoffer is er 1 te veel. Met CD&V zullen we de strijd tegen seksueel geweld niet loslaten en het thema blijven op de politieke agenda plaatsen”, aldus Joachim Coens, voorzitter CD&V.

“Smijt een kikker in een pot kokend water en hij springt eruit. Zet een kikker in een pot water die geleidelijk wordt opgewarmd en hij blijft zitten tot het te laat is. Bij partnergeweld komen slachtoffers vaak terecht in een verraderlijke spiraal van geweld, soms met fatale afloop”, zegt Triene-Mie Le Compte, ervaringsdeskundige en auteur.

Wittelintjesactie in 77 gemeenten, met zwaartepunt in Aalst

Tijdens een persconferentie op het Werfplein in Aalst om 11 uur, met overlever van partnergeweld Triene-Mie Le Compte en CD&V-voorzitter Joachim Coens, lanceert nationaal V&M-voorzitter Liesbeth Maris haar oproep voor een federaal actieplan en een gecoördineerd beleid.
Daarnaast voeren 77 lokale afdelingen van V&M actie in Vlaamse gemeenten, waarbij de lokale voorzitters hun lokale mandatarissen en korpschefs een wit lintje opspelden en hen nadrukkelijk vragen om van de bestrijding van partnergeweld in deze lockdown een absolute prioriteit te maken.
Ten slotte duiken in Vlaanderen ook plots 150 minicrime-scenes op in het straatbeeld, voorzien van schoenen. Ze visualiseren de 150 slachtoffers van potentieel dodelijk partnergeweld, die in 2018 in België door de parketten werden geregistreerd. 

Meer informatie over onze actie op www.150schoenen.be

 

Contactgegevens

Liesbeth Maris, 
lmaris@cdenv.be, 
0474 49 10 88

 

 

 

Triene-Mie Le Compte,
Titi.emotional.abuse@gmail.com,
0473 19 10 98

 

 

 

Visuals (download op www.150schoenen.be)