Vrouwennieuws

 • Vrouwen van de wereld (15-10-2019)

  Vrouwen van de wereld nodigen jou uit op het event op 15 oktober 2019 in Malle. 40 genderspecialisten brengen talloze verhalen rond gelijkheid.

  lees meer ...
 • Women of Europe Award (29-11-2018)

  Wij willen Marianne Thyssen van harte feliciteren met het winnen van deze Women of Europe award!

  lees meer ...
 • ARGO-conferentie. Een einde aan geweld op het werk en #MeToo (27-11-2018)

  Op 27 november gaat de Adviesraad Gender en Ontwikkeling (ARGO) dieper in op geweld, intimidatie en pesterijen in de werkomgeving.

  lees meer ...
 • SheDitIt (15-11-2018)

  Een initiatief rond superdiversiteit en vrouwelijk ondernemerschap, in partnerschap met Muslinked en Arteveldehogeschool.

  lees meer ...
 • Boekvoorstelling Miet Smet “Ik kijk alleen vooruit”. (04-10-2018)

  Even inspirerend als altijd sprak mevrouw Smet over haar leven als politica en pionier in vrouwenemancipatie. Ze herinnert de nieuwe generatie feministen er wel aan, dat de strijd nog niet voorbij is. “Niets is definitief verworven, ook vrouwenrechten niet”, aldus Miet Smet.

  lees meer ...
 • Zomervacatures (02-08-2018)

  Deze zomer zijn er verschillende interessante vacatures waarvoor we even je aandacht vragen.

  lees meer ...
 • Voorstel in strijd tegen vrouwenbesnijdenis (31-05-2018)

  Bianca Debaets: "We weten dat de vakantie die voor de deur staat, een risicomoment is omdat veel gezinnen terug naar hun land van herkomst gaan met hun kinderen. De kinderen dreigen daar slachtoffer te worden van besnijdenis."

  lees meer ...
 • Cindy Franssen tegen hormoonverstorende stoffen (27-03-2018)

  De plenaire vergadering van de Senaat stemde het informatieverslag van initiatiefnemer Senatrice Cindy Franssen (CD&V) inzake hormoonverstorende stoffen (EDC’s) goed.

  lees meer ...
 • Els Van Hoof tegen genitale verminking in België (27-03-2018)

  CD&V-kamerlid Els Van Hoof klaagt de praktijk van genitale verminking al jaren aan en stelt oplossingen voor: “Het is voor mij onaanvaardbaar dat vrouwen en meisjes in erkende artsenpraktijken genitale verminking zouden ondergaan.

  lees meer ...
 • Steunbetuiging aan Iraanse vrouwen (13-03-2018)

  Op 6 maart betuigden Els Van Hoof, Sonja Claes en Liesbeth Maris hun solidariteit met de Iraanse vrouwenbeweging.

  lees meer ...
 • 'Sisterklaas' netwerk jonge vrouwen van Sint-Niklaas (27-10-2017)

  Sisterklaas is een vrouwenplatform dat jonge vrouwen in de stad Sint-Niklaas wil verbinden via sociale media, tips & tricks delen en maatschappelijke thema’s op de kaart zetten. ‘Sisterklaas’ met een knipoog naar de patroonheilige van onze stad staat symbool voor sterke en geëngageerde vrouwen.

  lees meer ...
 • CD&V wil vijftien dagen geboorteverlof (25-10-2017)

  Ex-voorzitster Els Van Hoof en parlementslid Nahima Lanjri hebben vier wetsvoorstellen klaar die deze week ingediend worden. Eén ervan beoogt om vaders en meeouders 15 dagen geboorteverlof te geven. Bij een meerling wordt dit 20 dagen. Bij een problematische geboorte zouden moeders 3 extra dagen bevallingsverlof krijgen. En ten slotte willen de V&M-politica's het mogelijk maken om tijdskrediet voor de zorg voor een kind op te nemen tot het 18 jaar oud is (nu kan dit tot 8 jaar).

  lees meer ...
 • Senaat huldigde Sabine de Bethune en Brigitte Grouwels (07-07-2017)

  Op vrijdag 7 juli bracht de Senaat hulde aan vijf politici die de voorbije decennia een bijzondere staat van dienst hebben opgebouwd binnen de vaderlandse politiek. Sabine en collega Brigitte Grouwels kregen een welverdiende erkenning voor hun twintig en vijfentwintig jaar lange politieke engagement.

  lees meer ...
 • Kris Peeters zet in op premies en dienstencheques (26-06-2017)

  Goed nieuws! Kersverse zelfstandige mama's kunnen voortaan automatisch dienstencheques ontvangen na de geboorte van hun kindje. En Kris Peeters verhoogde de premies voor thematische verloven voor alleenstaanden met zorg voor kinderen.

  lees meer ...
 • Van kinderbijslag tot groeipakket (26-06-2017)

  Van kinderbijslag tot groeipakket

  Precies een jaar na de presentatie van de conceptnota voor een nieuwe, Vlaamse kinderbijslag gaf de Vlaamse Regering vandaag haar eerste goedkeuring voor het decreet. Het Groeipakket zal op 1 januari 2019 van start gaan. Jo Vandeurzen, Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin: “Vlaanderen grijpt hiermee de kans om elk kind een gelijkwaardige en sterke start aan het leven te bezorgen. Elk kind krijgt een eigen Groeipakket met financiële tegemoetkomingen die gezinnen maximaal de kans geeft elk kind te laten opgroeien en zich te ontplooien."

  Het Groeipakket blijft via een aantal sociale toeslagen ook meehelpen de armoede terug te dringen.

  Klik hier voor meer info

  lees meer ...
 • Hoe ouderwets kijken we naar oudere vrouwen? (16-03-2017)

  Het lijsttrekkerschap van Mieke Van Hecke, gewezen topvrouw van het katholiek onderwijs, gaat dezer dagen vlot over de tongen op de sociale media. Opmerkelijk: het draait daarbij zelden om inhoud. Maar gaat het over haar leeftijd, dan volgt de ene sneer de andere op.
  "Mensen hebben daar misschien een probleem mee", laat Van Hecke zelf optekenen. "Maar voor mij is leeftijd geen punt. Als je enthousiast en gezond bent, waarom niet? Trouwens, toen ik begon als advocaat was de pensioenleeftijd van professoren en magistraten 75 jaar."

  lees meer ...
 • Waarom we mannen nodig hebben in de strijd voor gelijke kansen (08-03-2017)

  'Mannen zijn onze objectieve bondgenoten in de strijd voor gelijke kansen', schrijft Brussels staatssecretaris voor Gelijke Kansen Bianca Debaets.

  lees meer ...
 • Overheid heeft te weinig vrouwen in een managementsfunctie (07-03-2017)

  Het aantal vrouwen dat een managementfunctie invult binnen de overheid is sinds 2013 gestegen van 19,4% naar 25,9%, wat onder de doelstelling van 33% ligt. Dat blijkt uit cijfers die Kamerlid Els van Hoof opvroeg.

  lees meer ...
 • Zero Tolerance Day tegen vrouwelijke genitale verminking (06-02-2017)

  Vrouwelijke genitale verminking (VGV) en andere vormen van gendergerelateerd geweld zijn gebaat bij een meer multidisciplinaire en gespecialiseerde benadering zowel in het land van herkomst als binnen de huidige Belgische asielprocedures. Een sterkere samenwerking tussen overheid (o.a. asielinstanties), (medisch) experten en de asielaanvrager leidt tot een vollediger totaalbeeld, wat op zijn beurt tot een correctere beoordeling van het asieldossier in kwestie leidt. Daarnaast hebben mannen een cruciale rol te spelen in de strijd tegen deze mensonterende praktijk die (vooral in Afrika) jaarlijks nog duizenden vrouwen voor het leven verminkt.

  lees meer ...
 • Gelijkheid is de grootste uitdaging van de komende decennia (30-01-2017)

  Tegen 2060 zal meer dan de helft van de gezinnen een alleenstaande ouder zijn. Een meer gelijke fiscale behandeling voor eenoudergezinnen ten opzichte van tweeverdieners dringt zich dan ook op, vindt Helena Verhamme.

  lees meer ...
 • Tijd voor een tegenprestatie van het voetbal (05-01-2017)

  Laat tien procent van het tv-contract naar het vrouwen- en jeugdvoetbal gaan, suggereren Bianca Debaets en Ivo Belet. Dan kan de heksenjacht stoppen.

  lees meer ...
 • Waarom schrikt een powerpolitica af? (10-11-2016)

  Bianca Debaets, Brussels staatssecretaris voor Gelijke Kansen, en Els Van Hoof, voorzitter van Vrouw & Maatschappij, over Hillary Rodham Clinton.

  lees meer ...
 • Loonkloof (28-06-2016)

  “De loonkloof daalt, maar deeltijds werk blijft vrouwen de das om doen.” Met die woorden maakte het IGVM vandaag haar onderzoek over de Belgische loonkloof wereldkundig. De daling stemt echter niet tot veel vreugde: de kloof op basis van het uurloon is in vergelijking met vorig jaar 1% gedaald. De loonkloof op jaarbasis blijft hoog, namelijk 21%!
  Het IGVM wijst vooral naar het deeltijds werken van vrouwen als de voornaamste verklaring voor de ongelijkheid. De dieperliggende oorzaak is de ongelijke verdeling van zorgtaken. Volgens het laatste Tijdsbestedingonderzoek spenderen vrouwen bijna 10 uur per week meer aan gezinstaken dan mannen. Als wij er niet in slagen om de zorgtaken binnen het gezin op een eerlijkere manier te verdelen, dan zullen deze genderstereotypen vrouwen blijven parten spelen op de arbeidsmarkt.
  Laten we daarom met zijn allen die hardnekkige loonkloof, het reinste bewijs dat mannen en vrouwen vandaag letterlijk nog niet gelijkwaardig zijn in onze maatschappij, met man/vrouw en macht bestrijden. Laten we eveneens en met evenveel kracht de strijd aanbinden tegen de dieperliggende genderongelijkheden.

  lees meer ...
 • Moederschapsrust (09-06-2016)

  De meeste ouders willen een uitbreiding van de moederschapsrust. Ook vaders en meeouders wensen meer dan een luttele tien dagen geboorteverlof, zo blijkt uit de studie van de Gezinsbond. V&M ijvert voor de uitbreiding en verplichting van het ‎vaderschapsverlof‬ en een ‎genderbonus‬, een maand extra verlof indien beide partners drie maand ouderschapsverlof opnemen.

  lees meer ...
 • Family justice center (10-05-2016)

  In aanwezigheid van Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen en Minister van Justitie Koen Geens is vandaag in Hasselt een charter ondertekend voor de oprichting van het Limburgs Family Justice Center. Het gaat om een instantie waar de hulp- en dienstverlening voor slachtoffers van intrafamiliaal geweld wordt gebundeld onder één dak. Minister Vandeurzen kondigde aan dat er in ieder Vlaams arrondissement zo'n Family Justice Center zal komen.

  lees meer ...