#wijvoorzij

Solidariteitsactie voor vrouwelijke vluchtelingen


Context


In november 2015 stond onze jaarlijkse Witte Lintjes-campagne in het teken van geweld op vrouwelijke vluchtelingen. De meeste vluchtelingen zijn in hun thuisland, in plaatselijke vluchtelingenkampen of tijdens hun gevaarlijke tocht naar het Europese vasteland reeds het slachtoffer geworden van oplichting, onmenselijke praktijken en geweld. Vooral vrouwen en meisjes vormen tijdens hun tocht een makkelijk doelwit, in het bijzonder voor seksueel geweld. Eenmaal aangekomen in België dienen ze een asielaanvraag in en worden ze ondergebracht in een opvangcentrum. Ook daar gaat het dagdagelijkse leven echter niet van een leien dakje. Het verblijf in een opvangcentra is erg belastend voor vrouwen en dit zowel op fysiek als op psychologisch vlak. Zo bevinden ze zich vaak in een situatie die wordt gekenmerkt door angst en onzekerheid. Onzekerheid over hun toekomst in België, over familie en vrienden die ze hebben moeten achterlaten, angst voor geweld in de centra … Bovendien worden vrouwen er vaak geconfronteerd met een vorm van identiteitsverlies. De opvangmedewerkers nemen een groot deel over van ‘hun’ taken en bezigheden, zoals koken en zorgen voor de kinderen. Hun rol als vrouw en moeder komt hierdoor als het ware onder druk te staan.

Opinie V&M


Tijdens het onderzoek voor het dossier voor de Witte Lintjes-campagne werd het ons snel duidelijk dat we meer konden doen voor deze vrouwen, dat we meer moesten doen. Daarom besloten we om met Vrouw & Maatschappij – CD&V politica de vrouwen in de centra te steunen. Na verschillende organisaties en opvangcentra te hebben gecontacteerd, bleek dat er veelal een tekort is aan vrouwelijke verzorgingsproducten. De bewoonsters krijgen in de centra een basis aan hygiënische producten: zeep, shampoo en maandverband. De beschikbaarheid van dit soort producten hangt bovendien af van de situatie van het opvangcentrum. Wij bij Vrouw & Maatschappij – CD&V politica vinden het echter belangrijk dat alle vrouwen zich goed in hun vel voelen. Hygiëne en verzorging nemen daarin een centrale positie in. 

Zonder rolpatronen te willen bevestigen, willen wij deze vrouwen steunen en hun versterken. Persoonlijke hygiëne en welzijn, kortom het zich goed in hun vel voelen, lijkt ons daarbij cruciaal. Daarom willen wij als vrouwen voor vrouwen verzorgingsproducten inzamelen. Wij willen als vrouwen andere vrouwen steunen, versterken en zich weer vrouw laten voelen. Wij voor Zij.

#wijvoorzij


Met onze Witte Lintjes-campagne focusten we in 2015 op het geweld tegen vrouwelijke asielzoekers. We willen echter niet alleen aankaarten dat zij zo vaak het slachtoffer worden van geweld, ook hun welzijn in de ruime zin moet een prioriteit zijn. Vrouw & Maatschappij - CD&V politica maakt daarom werk van een bijkomende actie die de Witte Lintjes-campagne van 2015 versterkt. We willen niet alleen dat vrouwen veilig zijn in de centra, we willen dat zij zich goed in hun vel voelen. Dat zij zich vrouw voelen. Uit solidariteit met vrouwen in de opvangcentra organiseren we een inzamelactie waarbij we specifiek welzijns- en verzorgingsproducten inzamelen.

Met onze solidariteitsactie willen we vrouwen in de opvangcentra een hart onder de riem steken. Het doel actie is dat elke afdeling die wenst deel te nemen, verzorgingsproducten inzamelt voor vrouwelijke vluchtelingen en deze producten later persoonlijk gaat afgeven in een centrum in de buurt. De leden houden hiervoor een inzamelingsmoment aan een lokale supermarkt of gaan rond bij hun lokale apothekers of schoonheidsspecialisten. Daarop bestelt de afdeling het nodige aantal toilettasjes bij het Nationaal Secretariaat. Voor de actie werden immers speciale toilettasjes ontworpen met als opdruk #WijvoorZij in verschillende talen.

Daarop worden de gevulde toilettasjes naar het lokaal opvanginitiatief van het OCMW gebracht of naar een opvangcentrum in de buurt. In de mate van het mogelijke proberen we ook de vrouwen in het centrum te ontmoeten en tijd met hen door te brengen. In verschillende opvangcentra was het zelfs mogelijk om de levering van de producten te laten samengaan met een workshop make-up en manicure. 


Wil jij met je afdeling ook meedoen aan de #WijvoorZij actie? Stuur dan een mailtje naar vrouw@cdenv.be of contacteer ons op het nummer 02/238.38.60