Wittelintjesactie 2022

Op 18 november vragen we met onze Wittelintjesactie aandacht voor seksueel grensoverschrijdend gedrag in het uitgaanslevenDergelijke acties zijn absoluut nodig, want vrouwen voelen zich nog te vaak onveilig in het uitgaansleven. Zo’n jaar geleden werd de omvang van dat probleem pijnlijk duidelijk met de virtuele beweging rond #balancetonbar. Het regende getuigenissen, onder andere van vrouwen die slachtoffer werden van aanranding en verkrachting na spiking.

Ook dat fenomeen, waarbij de dader ongemerkt drugs toevoegt aan het drankje van het slachtoffer om deze te verdoven, is in opmars. In België zijn er jaarlijks zo’n 50 aangiftes van verkrachting na spiking. Dat komt overeen met één geval per week. Toch blijkt dit cijfer een enorme onderschatting, aangezien 90% van de slachtoffers van verkrachting geen aangifte doet bij de politie.

Daarom voeren we samen met al onze lokale afdelingen actie, want op 't gemak iets gaan drinken - dat willen we toch allemaal? 

(Illustratie door Phaedra Derhore)

Lokale acties

De meer dan 150 lokale V&M-afdelingen voeren actie op originele wijze. Met een kroegentocht sensibiliseren de lokale afdelingen het barpersoneel in uitgaanslocaties om adequaat op te treden bij grensoverschrijdend gedrag. Daadkrachtig en geëngageerd personeel kan een groot verschil betekenen voor het veiligheidsgevoel van het cliënteel. 

Daarom delen we op de kroegentocht posters uit waar stapsgewijs wordt uitgelegd hoe het personeel ten allen tijde kan reageren op ongepast gedrag. Hiermee willen we in de eerste plaats handelingsverlegenheid bij het horecapersoneel tegengaan en hen ondersteunen om adequaat op te treden bij grensoverschrijdend gedrag. Op de poster staat ook meer informatie over welke feiten strafbaar zijn in het uitgaansleven (meer info) en waar slachtoffers terecht kunnen (meer info). 

Om het engagement van het personeel in de kijker te zetten, delen we ook stickers uit die verwijzen naar een engagementsverklaring die klanten duidelijk maakt dat er werk wordt gemaakt van het probleem. Op die manier hopen we dan ook bars en cafés een duwtje in de rug te geven bij het uitstippelen van een aangepast beleid.

Op lokaal niveau hebben we ook verschillende beleidsvoorstellen waar een stads- of gemeentebestuur mee aan de slag kan. Lees hier meer. 

Bekijk hier de foto's van alle lokale acties. 

Beleidsvoorstellen

De federale en Vlaamse overheden kunnen ook veel betekenen in de strijd tegen geweld tegenover vrouwen. Daarom pleit V&M voor een integrale en holistische aanpak tegen grensoverschrijdend gedrag, waarbij preventie, hulpverlening, politie en justitie op elkaar zijn afgestemd. Lees hier over onze nationale beleidsvoorstellen. 

Geschiedenis Wittelintjesactie

De Wittelintjesactie staat in november van elk jaar in het teken van gendergerelateerd geweld. Lees hier meer over de geschiedenis van onze Wittelintjesactie. 


Persoverzicht

Nationale actie met minister Verlinden in ATV 19/11

V&M Bilzen in Het Nieuwsblad 03/12

V&M Brussel in Het Laatste Nieuws 25/11

V&M Essen in Het Laatste Nieuws 20/11

V&M Evergem in Het Nieuwsblad 24/11

V&M Gent in Het Laatste Nieuws 17/11

V&M Harelbeke in de Krant van West-Vlaanderen 13/12

V&M Kortrijk in Krant van West-Vlaanderen 15/11

V&M Kortrijk in Radio 2 15/11

V&M Kruibeke in Het Laatste Nieuws 20/11

V&M Leuven in Het Laatste Nieuws 21/11

V&M Lommel in De Internetgazet 20/11

V&M Tielt in Het Laatste Nieuws 22/11

V&M Zoersel in Het Laatste Nieuws 9/12

V&M Zottegem in Het Laatste Nieuws 21/11