Wittelintjesactie 2016

18 november 2016

Cybergeweld laat ook offline zijn sporen na 

Witte lintjesactie tegen geweld op vrouwen 2016

Wereldwijd worden miljoenen meisjes en vrouwen het slachtoffer van geweld enkel en alleen omdat ze vrouw zijn. En dit zowel offline als online.

 

 

Stop cybergeweld op vrouwen en meisjes!

Elk jaar vindt op 25 november de Internationale Dag voor de Uitbanning van Geweld tegen Vrouwen plaats. Vrouw & Maatschappij roept op om in de week van 25 november een wit lintje te dragen als teken van een persoonlijke engagement om geweld tegen vrouwen te bestrijden. Dit jaar wordt de problematiek van cybergeweld op vrouwen en meisjes aangekaart.

73% van alle vrouwen die online actief zijn worden het slachtoffer van cybergeweld. Dit geweld richt zich vooral op meisjes en jonge vrouwen.

Internet en sociale media vergemakkelijken geweldsdaden omwille van de anonimiteit en het gebrek aan controle online. Deze platformen kunnen het geweld en het lijden van het slachtoffer verergeren, uitvergroten en in een mum van tijd verspreiden. Cybergeweld bevestigt schadelijke genderstereotypen en heeft een grote emotionele impact op de slachtoffers.

Online stalking, seksuele intimidatie en wraakporno zijn ernstige vormen van cybergeweld. 1 op 3 tienermeisjes krijgt via sociale media ongewenste seksueel getinte opmerkingen. 1 op 4 Belgische jongeren tussen 15 en 25 jaar heeft reeds een naaktfoto van zichzelf verstuurd. Helaas belandt 88% van deze foto’s nadien online. En ja dat is weldegelijk een misdrijf.

Om zichtbaarheid te geven aan deze problematiek, richtte V&M de campagne #respecteerons in met Joy Anna Thielemans als ambassadrice.

#respecteerons

V&M eist dat vrouwen en meisjes altijd en overal veilig zijn, zowel online als offline. We vragen dan ook maatregelen om cybergeweld tegen vrouwen en meisjes aan te pakken, zoals:

 • Een sensibiliseringscampagne over cybergeweld;
 • Omgaan met cybergeweld opnemen in de eindtermen en lerarenopleiding van het lager en secundair onderwijs;
 • Bijkomende vormingen voor politie en magistratuur;
 • Een Europese en internationale code tegen cybergeweld waartoe internet- en sociale mediaplatformen zich verbinden;
 • De ontwikkeling van eenvoudige en betrouwbare meldingsfuncties om cybergeweld te rapporteren op sociale mediaplatformen;
 • Cybergeweld opnemen in het Nationaal Actieplan tegen gendergerelateerd geweld;
 • Het verhogen van de strafmaten voor het plegen van cybergeweld.

Meer dan 20.000 witte lintjes worden op talloze locaties uitgedeeld om zichtbaar te maken dat we verandering willen. Dit is een sterk signaal naar beleidsmakers toe om bovenstaande eisen te realiseren. V&M blijft druk uitoefenen tot deze veranderingen tot stand komen. 

Actievoeren?

Wil je meehelpen in de strijd tegen gendergerelateerd cybergeweld? Hieronder vind je verschillende opties!

 1. Deel ons campagnebeeld via sociale media
 2. Draag een wit lintje en post hiervan een foto, samen met #respecteerons, op sociale media
 3. Deel onze campagnevideo’s via sociale media op Twitter en op Facebook
 4. Organiseer een sensibiliseringsactie met een groep mensen aan een school, station,… Actiemateriaal kan besteld worden via vrouw@cdenv.be 
 5. Aansluiten kan bij één van de volgende acties

Witte lintjesactie #tb

Jaarlijks wordt aan de witte lintjesactie een andere invulling gegeven. De voorbije jaren besteedden we aandacht aan economisch geweld (2010), ouderenmishandeling (2011) seksuele intimidatie op straat (2012), gezinsdrama’s (2013), (groeps)verkrachtingen (2014) en geweld op vrouwelijke vluchtelingen (2015). 

Meer informatie over de geschiedenis van de witte lintjesacties vind je hier

Informatie

Klik hier voor de campagnebeeld

Klik hier voor het persbericht

Klik hier voor de actieplaatsen 

Klik hier voor het fotoalbum van de actie