Wittelintjesactie 2023

Op 24 november 2023 voert Vrouw & Maatschappij actie tegen deepnudes. De actie wil een bewustmaking creëren over deze nieuwe vorm van online seksueel geweld tegen vrouwen. Met behulp van artificiële intelligentie kan immers elke onschuldige foto of video omgevormd worden tot een naaktbeeld. Die beelden zijn dan ook zeer moeilijk te onderscheiden als fake. Met deze verontrustende trend kan dus elke vrouw slachtoffer worden van online seksueel geweld. Daarom wil V&M sensibiliseren over deze problematiek. Want deepnudes zijn geen kunst, wel misbruik. 

Ontdek hier meer over de problematiek, de beleidsvoorstellen van V&M en de acties van lokale V&M-afdelingen. 

Context

Wat zijn deepnudes?

Deepnude is een samentrekking van deepfake en nude (naakt). Deepfakes zijn nepvideo’s die gemaakt zijn met Artificiële Intelligentie. Zo’n deepfake kan gezichten en stemmen nabootsen van een bestaande persoon. Je kan in zo’n video iemand eender wat laten zeggen of doen zonder dat die persoon dat ooit echt gezegd of gedaan heeft. Je kan dus ook iemand ‘digitaal in zijn blootje zetten’. Wanneer een deepfake seksueel getint is, spreken we van een deepnude. Websites en apps bieden -vaak gratis- een service aan de gebruiker aan waarbij een alledaagse foto of video kan omgevormd worden tot een naaktbeeld. Die websites en apps zijn ondertussen zo goed ontwikkeld dat het zeer moeilijk is om vals en echt van elkaar te onderscheiden. Bovendien is zo’n app enkel ontwikkeld op basis van data van vrouwenlichamen en niet van mannenlichamen. De software is dus ontworpen om enkel vrouwelijke slachtoffers te maken.

Hoe vaak komt online geweld op vrouwen voor en wie zijn de daders?

Over het aantal slachtoffers van deepnudes zijn er in België nog geen cijfers beschikbaar, maar uit onderzoek van het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen blijkt dat 11% van de vrouwen slachtoffer werden van cyberpesten. Het valt op dat vooral jonge vrouwen (16-24 jaar) geviseerd worden online. 1 op 4 van de jongeren gaf aan te maken gehad te hebben met online geweld. In bijna de helft van de gevallen zijn de daders bekenden van de slachtoffers.

Waarom zijn deepnudes een probleem? Waarom nood aan een campagne?

  • Deepnudes zijn zeer moeilijk te onderscheiden als nep. Als slachtoffer kan je dus moeilijk duidelijk maken dat jij dat niet bent.
  • Omdat de beelden niet ‘echt’ zouden zijn, lijkt het alsof je niets verkeerd doet als je zo’n foto’s of video’s maakt of doorstuurt. Heel veel daders weten niet dat het maken en verspreiden van deepnudes strafbaar is: de strafmaat bedraagt 1 tot 5 jaar celstraf en geldboetes van 1.600 tot 80.000 euro.
  • Voor slachtoffers is het niet van belang of de beelden echt of fake zijn. De gevolgen zijn in beide gevallen verwoestend. Slachtoffers worden overmand door een gevoel van schaamte en in uiterste gevallen groeit dat uit tot depressie of zelfmoord. Bovendien zien we dat slechts 16,5% van de slachtoffers hiervan aangifte doet. Dit kunnen we wijten aan een cultuur van victim blaming.

Beleidsvoorstellen

De Europese, federale, Vlaamse en lokale overheden kunnen veel betekenen in de strijd tegen online seksueel geweld op vrouwen. Daarom legt V&M een heleboel beleidsvoorstellen op tafel. Bekijk hier het volledige overzicht.

Lokale acties

Meer dan 60 lokale V&M-afdelingen voeren dit jaar actie om ruchtbaarheid te geven aan dit thema. Ze gaan in gesprek met jongeren over de gevaren, de strafbaarheid en de gevolgen van deepnudes. Dit doen ze op originele wijze met een grote pancarte en het uitdelen van flyers en witte lintjes aan schoolpoorten, aan stations, bij jeugdbewegingen en op markten.

Bekijk hier de foto’s van alle lokale acties. 

Geschiedenis Wittelintjesactie

De Wittelintjesactie staat in november van elk jaar in het teken van gendergerelateerd geweld. Lees hier meer over de geschiedenis van de Wittelintjesactie, die al meer dan 20 jaar wordt georganiseerd door V&M. 


Persoverzicht

V&M Antwerpen in Het Nieuwsblad 24/11

V&M Beringen in Internetgazet 24/11

V&M Bilzen in Het Belang van Limburg 01/12

V&M Deinze in Het Nieuwsblad 24/11

V&M Geraardsbergen in Het Nieuwsblad 24/11

V&M Hoogstraten in GVA 26/11 en Het Nieuwsblad 27/11

V&M Kapelle-op-den-Bos in Het Nieuwsblad 28/11

V&M Kruibeke in Het Nieuwsblad 24/11

V&M Kuurne in Het Nieuwsblad 23/11

V&M Leuven in Het Laatste Nieuws 27/11

V&M Lokeren in Het Laatste Nieuws 23/11, Het Nieuwsblad 24/11 en Waaskrant 24/11

V&M Lommel in de Lommelse Gazet 29/11 en de Internetgazet 28/11

V&M Maldegem in Het Laatste Nieuws 24/11 en Het Nieuwsblad 24/11

V&M Mol in Het Nieuwsblad 24/11, Het Laatste Nieuws 24/11 en RTV 24/11

V&M Poperingen in Het Laatste Nieuws 24/11

V&M Roeselare in Het Nieuwsblad 24/11

V&M Sint-Truiden in De Truineer 24/11

V&M Tielt in Het Laatste Nieuws 24/11

V&M Zottegem in Het Laatste Nieuws 28/11