Nieuws

 • ROESELAARSE PRENTEN FOR LIFE! voor QUIZ FOR LIFE! - V&M Roeselare (21-12-2017)

  Op donderdag 21 december 2017 bracht Vrouw & Maatschappij - CD&V politica Regio Roeselare een bezoekje aan de Warmste Week van Studio Brussel. De opbrengst van hun jaarlijkse succesquiz (maar liefst 1000euro!) werd dit jaar geschonken aan Kiekafobee, een organisatie die gezinnen met een kindje met kanker ondersteunt. Proficiat V&M Roeselare voor deze mooie, warme actie!

  lees meer ...
 • Naar gendergelijke schepencolleges? (06-12-2017)

  Verschillende (politieke) vrouwenbewegingen willen dat er ook in Vlaanderen verplicht evenveel vrouwen als mannen zetelen in de schepencolleges en deputaties. Onze voorzitster, Liesbeth Maris, aan het woord.

  lees meer ...
 • Verzorgingstafels in openbare gebouwen - V&M Dendermonde (04-12-2017)

  Vrouw & Maatschappij Dendermonde wil meer opklapbare verzorgingstafels in alle openbare gebouwen. Daarop kunnen ouders hun baby verschonen en verzorgen.

  lees meer ...
 • Mocktails mengen en gedachten brengen - V&M Kruibeke (04-12-2017)

  Drugpunt Waas heeft in aanloop van de feestdagen de actie “meer van zonder” gelanceerd. Vrouw & Maatschappij Kruibeke is deze actie zeer genegen en organiseerde hierover op 04 december 2017 een infomoment. Enkele mocktails (alcoholvrije cocktails) werden bereid en bijzonder gesmaakt. Vrouw & Maatschappij deed haar naam eer aan. Na de proeverij werd druk over en weer gebabbeld over het wel en wee in onze gemeente. Een interessante bron van informatie.

  lees meer ...
 • Op de apero bij Jo - V&M Torhout (03-12-2017)

  Minister Jo Vandeurzen kwam, zag en ging in constructief gesprek met de panelleden

  lees meer ...
 • Inzamelactie kerstmateriaal V&M Dendermonde (03-12-2017)

  De inzamelactie van kerstdecoratie door de dames van Vrouw & Maatschappij Dendermonde is een groot succes geworden. Van kerstlichtjes, kunststoffen kerstbomen en kerstballen, over maretakken, slingers en kerststerren tot kerstmutsen en kerststalletjes. Inwoners brachten heel wat kerstgerief naar Zaal Mariakring. “

  lees meer ...
 • Inzamelactie speelgoed nav Sinterklaas - V&M Jette / Sint-Pieters-Leeuw (01-12-2017)

  Arm of rijk, ieder kind verdient de Sint! Onder deze slogan zamelde V&M Jette speelgoed in voor kansarme kinderen op 1 december 2017. Het speelgoed werd thuis opgehaald en nadien overhandigd aan het OCMW van Jette om te verdelen onder 167 arme kinderen. Powered by Kathleen Segers, V&M voorzitster Jette & Veronique Van Herp.

  lees meer ...
 • Vrouwenquiz - V&M Balen (01-12-2017)

  Schitterende vrouwenquiz voor en door vrouwen op 1 december 2017, georganiseerd door V&M Balen met maar liefst 26 tafels. Knap werk dames!

  lees meer ...
 • Uitreiking OSCARLA - V&M Kruishoutem & V&M Bornem (25-11-2017)

  Met de uitreiking van OSCARLA, de vrouwelijke evenknie van de fameuze Oscars willen de CD&V-vrouwen artiesten en kunstinstellingen in de kijker zetten die genderstereotypes doorbreken

  lees meer ...
 • Inspirerende vrouwen aan het woord - actrice Veerle Dobbelaere - V&M Meise Grimbergen Londerzeel (23-11-2017)

  Alle ingrediënten waren op donderdagavond 23 november aanwezig om van een geslaagde activiteit te spreken te Londerzeel. 50 goedgemutste deelnemers, lekkere hapjes en drankjes en een zeer innemende Veerle Dobbelaere die een pleidooi hield om het 'ouder worden' op een positieve manier te omarmen. Persoonlijke ontboezemingen, zelfrelativering en de levensechte portretten van haarzelf maakte de zaal muisstil. Ook de femeniste in Veerle kwam meermaals boven. Zo pleit ze sterk voor meer vrouwelijke regisseurs om het seksistische beeld van vrouwen in films te doorbreken. Rolmodellen zijn uiterst belangrijk in onze sector, aldus Veerle

  lees meer ...
 • The Future Is Feminist - WOMEN! (18-11-2017)

  Het jongevrouwennetwerk WOMEN! komt naar Gent op 18 november 2017! We reflecteren over het verleden en focussen op uitdagingen voor vrouwen vandaag. Welke rechten en zuurverdiende verworvenheden staan momenteel onder druk? Hoe bekijken vrouwen van alle generaties de feministische strijd van vandaag? Welke lessen kunnen huidige en komende generaties feministen uit het verleden trekken?

  lees meer ...
 • Witte Lintjesactie 2017 (16-11-2017)

  Seksuele intimidatie en geweld op het werk zijn onaanvaardbaar. Vandaag lanceren we daarom onze Witte Lintjescampagne tegen geweld op vrouwen met minister Kris Peeters. Want vrouwen moeten zich altijd en overal veilig voelen, ook op het werk. www.jekanopmerekenen.be #jekanopmerekenen #wittelintjes

  lees meer ...
 • Thema-avond Iran, Een levendige geschiedenis met speciale aandacht voor vrouwen - V&M Brugge (15-11-2017)

  Op 15 november 2017 verzorgde V&M Brugge een thema-avond rond de levendige geschiedenis van Iran, met bijzondere aandacht voor vrouwen. Dr. Farhad Tajdar werd uitgenodigd als gastspreker en boeide de 85 aanwezigen met een heel interessant verhaal.

  lees meer ...
 • "De pot Op" over genderneutrale WC's - V&M Roeselare (15-11-2017)

  Op 15 november 2017 organiseerde V&M Roeselare een lezing in het Kenniscentrum ARhus te Roeselare met als titel “De Pot Op”. Mathieu Vanhaelewyn (Roeselare, 1982) is historicus en auteur van o.a. het boek “De Laatste Salvo’s”. Voor zijn lezing “De pot op!” gooide hij het op een toegankelijke wijze over de gender-boeg, vertrekkende vanuit de actuele discussie over genderneutrale toiletten. Wat is gender? Waarom is het zo belangrijk? En is een wc nog wel een wc? Met een 30-tal aanwezigen werd het een gezellige & leerrijke avond. V&M Roeselare weet nu de reden waarom in België vrouwendag gevierd wordt in november, en niet in maart zoals in de rest van de wereld. 1 ding blijft zeker: de deelnemers zullen alvast eens met een andere blik naar hun wc gekeken hebben bij thuiskomt!

  lees meer ...
 • Thema-avond diversiteit in onderwijs - V&M Kempen (14-11-2017)

  Full house bij Vrouw en Maatschappij Regio Kempen!
  Diversiteit in het onderwijs is veel meer dan leerlingen met een beperking of van een andere afkomst!

  lees meer ...
 • Statement schandaal Bart De Pauw (10-11-2017)

  Als vrouwenbeweging laten we ons niet uit over de schuld of onschuld van Bart De Pauw. Wij beschikken niet over genoeg informatie om hiertoe in staat te kunnen zijn en het is niet onze taak. Wel wensen we ons uit te spreken over hoe tekenend dit debat is voor hoe er in het publieke discours wordt omgegaan met getuigenissen van grensoverschrijdend gedrag.

  lees meer ...
 • Workshop sociale media - V&M Kempen (28-10-2017)

  V&M Kempen had op 28 oktober 2017 een boeiende voormiddag achter de rug met de #kempischemadammen. Veel geleerd over #gezondegemeente, #talentrijkegemeente, #kindvriendelijkegemeente en #sociale media samen met de Antwerpse parlementairen Kathleen Helsen, Tinne Rombouts en Griet Smaers. En nu... aan de slag!

  lees meer ...
 • 'Sisterklaas' netwerk jonge vrouwen van Sint-Niklaas (27-10-2017)

  Sisterklaas is een vrouwenplatform dat jonge vrouwen in de stad Sint-Niklaas wil verbinden via sociale media, tips & tricks delen en maatschappelijke thema’s op de kaart zetten. ‘Sisterklaas’ met een knipoog naar de patroonheilige van onze stad staat symbool voor sterke en geëngageerde vrouwen.

  lees meer ...
 • CD&V wil vijftien dagen geboorteverlof (25-10-2017)

  Ex-voorzitster Els Van Hoof en parlementslid Nahima Lanjri hebben vier wetsvoorstellen klaar die deze week ingediend worden. Eén ervan beoogt om vaders en meeouders 15 dagen geboorteverlof te geven. Bij een meerling wordt dit 20 dagen. Bij een problematische geboorte zouden moeders 3 extra dagen bevallingsverlof krijgen. En ten slotte willen de V&M-politica's het mogelijk maken om tijdskrediet voor de zorg voor een kind op te nemen tot het 18 jaar oud is (nu kan dit tot 8 jaar).

  lees meer ...
 • Liesbeth Maris verkozen als nieuwe voorzitster Vrouw & Maatschappij - CD&V politica (24-10-2017)

  Gisterenavond werd Liesbeth Maris verkozen als nieuwe voorzitster van Vrouw & Maatschappij – CD&V politica. Maris neemt de fakkel over van Els Van Hoof, Kamerlid en lid van de Leuvense gemeenteraad. Maris zal de komende jaren aan het hoofd staan van de vrouwenbeweging van CD&V.

  lees meer ...
 • Goede ideeën richting lokale verkiezingen 2018 - V&M West-Vlaanderen (21-10-2017)

  Zaterdag 21 oktober 2010 lanceerde Vrouw & Maatschappij "hun nieuw jasje" in Roeselare. Sharon Linclau & Loes Vandromme mochten als respectievelijk lokaal en provinciaal voorzitter van V&M héél wat volk verwelkomen in de tapasbar Barcelo te Roeselare. Kandidaat-nationaal voorzitster Liesbeth Maris was er ook bij & werd hartelijk verwelkomd in ons mooie West-Vlaanderen #VenM Samen gingen ze op zoek naar goede ideeën richting 2018 aan de hand van Pecha Kucha.

  lees meer ...
 • Feestelijke voorzittersverkiezingen (20-10-2017)

  Els Van Hoof, huidig nationaal voorzitster van Vrouw & Maatschappij – CD&V politica geeft na een bloeiende periode, de fakkel door en nodigt u uit op de feestelijke voorzittersverkiezingen van Vrouw & Maatschappij op 24 oktober 2017 te Brussel.

  lees meer ...
 • Tentoonstelling SUPERDEMOCRATIE V&M Vlaams-Brabant & Brussel19 (20-10-2017)

  Vrijdag 20 oktober: Bezoek aan de tentoonstelling Superdemocratie op uitnodiging van de senatoren Karin Brouwers en Brigitte Grouwels. Liesbeth Maris, onze kandidaat voorzitster stelde zich voor aan Vlaams-Brabant en Brussel 19

  lees meer ...
 • Menopauze-cafe V&M Leuven (09-10-2017)

  Op 9 oktober 2017 organiseerde V&M Leuven haar eerste menopauze-café in de jeugdherberg Blauwput. Een gespreksavond over een weinig bekend fenomeen maar iedere vrouw krijgt ermee te maken. Het werd een gezellige en leerrijke avond met 16 aanwezigen.

  lees meer ...
 • Workshop hoe jezelf in de markt zetten als politica (08-10-2017)

  V&M Limburg, Oost-Vlaanderen en Antwerpen organiseerden de workshop 'ik als merk'. Liesbeth Maris, nationaal voorzitster V&M kwam zich ook graag voorstellen.

  lees meer ...
 • Info-avond over Burn-out - V&M Mechelen - V&M Sint-Amands (05-10-2017)

  V&M regio Mechelen en V&M Sint-Amands hielden op respectievelijk 5 oktober en 16 november 2017 een info-avond over burn-out bij vrouwen.

  lees meer ...
 • Quiz For Life - V&M Roeselare (29-09-2017)

  Op 29 september organiseerde V&M Roeselare voor de 4de maal hun jaarlijkse quiz. Dit jaar werd er mee gestapt in het verhaal van StuBru “De Warmste Week”. Ze organiseerden dan ook een quiz for life tvv Kiekafobee (een organisatie die families waarvan de kinderen getroffen worden met kanker ondersteunen).

  lees meer ...
 • Feminaprijs V&M Brugge (14-09-2017)

  De Femininaprijs van V&M Brugge werd dit jaar op 14 september 2017 toegekend aan ere schepen Moniek Boydens.

  lees meer ...
 • Lancering WOMEN! (07-09-2017)

  WOMEN! is een informeel netwerk dat jonge vrouwen, met en zonder migratieachtergrond, op een laagdrempelige manier wil laten kennismaken met politiek en het gelijkekansendebat.
  Solidariteit tussen vrouwen is cruciaal voor de gelijkwaardigheid en gelijke behandeling van vrouwen hier en ver hier vandaan. Maar om solidair te kunnen zijn moeten we elkaar leren kennen en bijleren over uitdagingen en meedenken over oplossingen. Om solidair te kunnen zijn hebben we een plek nodig om elkaar te inspireren en ongedwongen vragen te kunnen stellen. Dit is wat WOMEN! beoogt.

  lees meer ...
 • Stage politiek en diversiteit (05-09-2017)

  "All politics is local", zegt men soms. Maar helaas is ook de lokale politiek nog geen weerspiegeling van de samenstelling van onze maatschappij. Deze editie focust daarom op de centrale vraag "hoe lokaal het verschil maken als feministe?"

  lees meer ...
 • CD&V-vrouwen kwaad op partijgenoot en burgemeester die exhibitionisme weglacht (29-08-2017)

  “Exhibitionisme is een strafbaar feit. Bij minderjarigen is het zelfs aanranding van de eerbaarheid.” Els Van Hoof, voorzitter van Vrouw en Maatschappij, de vrouwenvleugel van CD&V, kan helemaal niet lachen met de uitspraken van Dirk De Vis, CD&V-burgemeester in Ham.

  Na een zoveelste klacht over een exhibitionist in zijn gemeente, had die de feiten genuanceerd. “Een blote piemel, is dat nu zo erg?” zei hij. “Onaanvaardbaar en misplaatst”, vinden de CD&V- vrouwen.

  Later op de dag, wellicht onder druk van voorzitter Wouter Beke, bond De Vis wat in.

  Quote van Els Van Hoof, opgenomen in het nieuwsblad en De Gazet van Antwerpen.

  lees meer ...
 • Inzamelactie schoolmateriaal V&M Dendermonde (19-08-2017)

  Op zaterdag 19 augustus 2017 zamelde V&M Dendermonde, naar jaarlijkse traditie, opnieuw schoolmateriaal inzamelen voor
  Kinderfonds De Tondeldoos

  lees meer ...
 • 2e Roeselaars kampioenschap sacochewerpen (15-07-2017)

  Op 15 juli 2017 was het weer zover. V&M Roeselare wierp voor de tweede maal met sacoches op het Roeselaars kampioenschap sacochewerpen. De opbrengst ging naar Xenia-vrouwenwerking. Xenia is een groep waar (vluchtelingen)vrouwen van verschillende origines samenkomen en ervaringen uitdelen.

  lees meer ...
 • Senaat huldigde Sabine de Bethune en Brigitte Grouwels (07-07-2017)

  Op vrijdag 7 juli bracht de Senaat hulde aan vijf politici die de voorbije decennia een bijzondere staat van dienst hebben opgebouwd binnen de vaderlandse politiek. Sabine en collega Brigitte Grouwels kregen een welverdiende erkenning voor hun twintig en vijfentwintig jaar lange politieke engagement.

  lees meer ...
 • Kris Peeters zet in op premies en dienstencheques (26-06-2017)

  Goed nieuws! Kersverse zelfstandige mama's kunnen voortaan automatisch dienstencheques ontvangen na de geboorte van hun kindje. En Kris Peeters verhoogde de premies voor thematische verloven voor alleenstaanden met zorg voor kinderen.

  lees meer ...
 • Van kinderbijslag tot groeipakket (26-06-2017)

  Van kinderbijslag tot groeipakket

  Precies een jaar na de presentatie van de conceptnota voor een nieuwe, Vlaamse kinderbijslag gaf de Vlaamse Regering vandaag haar eerste goedkeuring voor het decreet. Het Groeipakket zal op 1 januari 2019 van start gaan. Jo Vandeurzen, Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin: “Vlaanderen grijpt hiermee de kans om elk kind een gelijkwaardige en sterke start aan het leven te bezorgen. Elk kind krijgt een eigen Groeipakket met financiële tegemoetkomingen die gezinnen maximaal de kans geeft elk kind te laten opgroeien en zich te ontplooien."

  Het Groeipakket blijft via een aantal sociale toeslagen ook meehelpen de armoede terug te dringen.

  Klik hier voor meer info

  lees meer ...
 • Internationale Dag voor de Eliminatie van Seksueel Geweld in Conflicten (19-06-2017)

  Vandaag is het de Internationale Dag voor de Eliminatie van Seksueel Geweld in Conflicten. Helaas is een dag als vandaag nog steeds nodig. Want vrouwen en meisjes worden in conflicten overal ter wereld het slachtoffer van seksueel geweld dat doelbewust wordt gebruikt als een wapen tijdens conflicten

  lees meer ...
 • V&M Torhout zet textielhandelaars in de bloemetjes (10-06-2017)

  Op zaterdag 10 juni 2017 zette Vrouw & Maatschappij Torhout de textielhandelaars in de bloemetjes voor hun dagelijkse werk en ondernemerschap in de Torhoutse economie.V&M bedankte de ondernemers door een bezoekje en cadeautje. ​Het persbericht van de actie kan u hier nalezen.

  lees meer ...
 • V&M Mol op belevingsbezoek aan synagoge, moskee en kathedraal (05-06-2017)

  Dertig personen van V&M Mol reisden met de trein naar Antwerpen op Pinkstermaandag 5 juni voor een ontmoeting met een boeiende smeltkroes van religies en culture

  lees meer ...
 • V&M Dendemonde duimt (02-06-2017)

  V&M Dendemonde organiseert een actie als opkikkertje voor de blokkende student.

  lees meer ...
 • Uitreiking DIVA-label door lokale afdelingen (30-05-2017)

  Ook met jouw afdeling een DIVA-label uitreiken? Inspiratie nodig? Contacteer het nationaal secretariaat via vrouw@cdenv.be en we helpen je verder!

  lees meer ...
 • Islam & Feminisme - Sherin Khankan (29-05-2017)

  Inspiratiemoment met Sherin Khankan - oprichtster en voorzitster van de enige vrouwenmoskee ter wereld in Kopenhagen

  lees meer ...
 • Moederdagactie V&M Liedekerke (14-05-2017)

  Zondag voormiddag had Vrouw & Maatschappij een oranje gerbera voor elke moeder.

  lees meer ...
 • Zij Blij-dag 2017 lokale acties #alleenstaande ouders (14-05-2017)

  Dit jaar vragen we met de Zij Blij-dag aandacht voor de combinatie van zorg, arbeid en gezin bij alleenstaande ouders.

  lees meer ...
 • CD&V-vrouwen lanceren nieuw voorstel rond ouderschapsverlof (14-05-2017)

  Onze Zij Blij-actie en onze beleidsvoorstellen werden opgepikt door Het Nieuwsblad. Andere media volgden gretig.

  lees meer ...
 • Zij Blij-dag (12-05-2017)

  De evenwichtige combinatie zorg, arbeid en gezin is één van de grote uitdagingen waar vrouwen en mannen vandaag voor staan. Door het groeiend aantal tweeverdienersgezinnen wordt de combinatie tussen beide levenssferen voor heel wat gezinnen problematisch. De vraag naar alternatieve maatregelen om deze moeilijke combinatie te verlichten dringt zich op.

  Rond Moederdag en de Internationale Dag van het Gezin plaatsen we de combinatie van gezin, arbeid en zorg centraal.

  Het koepelthema van de Zij Blij-dag krijgt jaarlijks een andere invulling. Thema’s uit het verleden zijn: het zorgplafond (2011), de gezinsvriendelijkheid van de werkvloer (2012), werk en gezin combineren, een zorg voor iedereen (2013), het ZEN-model: Zorg – Evenwicht – Nieuwe man (2015) en het verplicht vaderschapsverlof (2016). Dit jaar vragen we aandacht voor de combinatie zorg, arbeid en gezin van alleenstaande ouders (2017).

  lees meer ...
 • V&M Gent Inzamelactie (11-05-2017)

  Naar aanleiding van Moederdag organiseerde de V&M-afdeling een grootschalige inzamelactie voor jonge moeders die het moeilijk hebben.

  lees meer ...
 • Gerberaprijs V&M Oudenaarde (03-05-2017)

  Christiane Maryns werd zondag 3 mei 2017 gehuldigd met de Gerberaprijs van de CD&V-werkgroep, Vrouw & Maatschappij, afdeling Oudenaarde. De Gerberaprijs is een klassieker onder de V&M-acties. Het staat symbool voor openhartigheid en wil gelijke kansen voor vrouwen en mannen in de kijker zetten. Zij werd in de bloemetjes gezet door Dina Librecht, voorzitster V&M-Oudenaarde en gelauwerd door Vlaams volksvertegenwoordiger Cindy Franssen, in het bijzijn van de leden en bestuursleden van Vrouw & Maatschappij Oudenaarde en CD&V-Oudenaarde, de lokale CD&V-mandatarissen, haar gezin, familie en vrienden. Naast de ruiker bloemen overhandigde Els Bostyn, gemeenteraadslid, een origineel kunstwer

  lees meer ...
 • Publieke buggydienst in de stad door V&M Roesleare (02-05-2017)

  Met jonge kinderen op stap, het vraagt wel wat praktische voorbereiding. Luiers en verzorgingsmateriaal, fruitpap en flesjes, speelgoed voorzien en dan nog de buggy of buggy’s in de wagen laden.Binnenkort kan het eenvoudiger te Roeselare.

  lees meer ...
 • Menopauze-café V&M Haacht (02-05-2017)

  Menopauzeconsulente Cindy Dunon van In Balans maakte op 2 mei een onderwerp dat nog steeds in de taboesfeer zit, bespreekbaar voor 40 genodigden. De avond kende een groot succes onder de dokters uit de regio en hun patentiën. "Acht op de tien vrouwen hebben tijdens de menopauze te kampen met kwaaltjes", weet Sofie Steenhaut, voorzitter van V&M Haacht. "Stilaan is er meer aandacht voor vanuit de medische wereld, maar zestig procent van de vrouwen is nog altijd te weinig bekend met het fenomeen. Bovendien blijken steeds meer jonge vrouwen na een behandeling tegen kanker vervroegd in de menopauze te komen."

  lees meer ...
 • Terugkomdag (25-04-2017)

  Staan vrouwenrechten anno 2017 internationaal onder druk? Op dinsdag 25 april 2017 organiseert Vrouw & Maatschappij - CD&V politica een 'Terugkomdag' waarbij deze vraag centraal zal staan. We nemen een kijkje achter de schermen van topinstellingen, gaan in gesprek met experts ter zake en netwerken met inspirerende individuen.

  lees meer ...
 • Vrouwentop (22-04-2017)

  Zaterdag 22 april 2017 vond de eerste editie van de Vrouwentop plaats in de Arenbergschouwburg te Antwerpen! Vrouwelijke boegbeelden, zoals Barbara Torfs, Darya Safai en Nozizwe Dube deelden in een TedX Talk hun verhaal over de persoonlijke en professionele strijd die ze leverden. De rode draad? Inclusiviteit en gedeelde waarden. Hierna konden de deelnemers kiezen uit 5 verschillende inspiratieateliers, gaande van jongerentrends en interculturalisering tot lijstvorming. Ministers Joke Schauvliege en Bianca Debaets, alsook de vrouwelijke CD&V-parlementairen zorgden voor de politieke input. Deze inspirerende dag werd afgesloten met de comedyshow ‘Boegbeeld’ van Veerle Malschaert. De vele voorzitsters en leden trokken huiswaarts met tonnen inspiratie en goesting om met hun V&M-afdeling aan de slag te gaan!
  Zaterdag 22 april 2017 vond de eerste editie van de Vrouwentop plaats in de Arenbergschouwburg te Antwerpen! Vrouwelijke boegbeelden, zoals Barbara Torfs, Darya Safai en Nozizwe Dube deelden in een TedX Talk hun verhaal over de persoonlijke en professionele strijd die ze leverden. De rode draad? Inclusiviteit en gedeelde waarden. Hierna konden de deelnemers kiezen uit 5 verschillende inspiratieateliers, gaande van jongerentrends en interculturalisering tot lijstvorming. Ministers Joke Schauvliege en Bianca Debaets, alsook de vrouwelijke CD&V-parlementairen zorgden voor de politieke input. Deze inspirerende dag werd afgesloten met de comedyshow ‘Boegbeeld’ van Veerle Malschaert. De vele voorzitsters en leden trokken huiswaarts met tonnen inspiratie en goesting om met hun V&M-afdeling aan de slag te gaan!

  lees meer ...
 • V&M Evergem Vrouwen in de marge van de geschiedenis - wandeling (20-04-2017)

  Op donderdag 20 april 2017 ging V&M Evergem op stap te Gent... . Ook al waren ze grotendeels afwezig in onze geschiedenisboeken, toch waren het vaak vrouwen die de geschiedenis vorm gaven. Op een wandeling doorheen Gent kon men kennismaken met een aantal opmerkelijke vrouwen. Men probeerde te achterhalen wat hen dreef, met welke moeilijkheden ze af te rekenen hadden en de deelnemers zochten hen op in het Gentse straatbeeld. Ditalles op een interactieve wijze gebracht door een zeer leerrijke gids. Deafwezigen hadden ongelijk...

  lees meer ...
 • V&M Kruibeke luistert naar verhalen van kansarmen en vrijwilligers (20-04-2017)

  Op 20 april 2017 maakten we kennis met de vrijwilligers van welzijnsschakel " de opstap" van Kruibeke. We startten met een drankje en een lekker hapje terwijl de pelletkachel roodgloeiend stond. Het was een warme ontvangst. Verantwoordelijke Filip Vercauteren gaf een algemene toelichting over de werkwijze van de vereniging en vroeg aan de verschillende vrijwilligers om een deelactiviteit toe te lichten. Zo kregen we een mooi beeld van de veelheid aan acties en activiteiten die welzijnsschakel organiseert. Hubert had het over de leermomenten en de broodbedeling, Sven lichtte toe hoe het er op de "puf in" (ontmoetingsmoment) aan toe gaat, Christel had het over het wekelijkse ontmoetingsmoment in het buurthuis Kazjouberke en vrijwilliger Maryam vertelde over de "opstap babbels", praatmomenten voor anderstaligen. Vanuit het OCMW gaf Pia een korte toelichting over de opvang van asielzoekers in Rupelmonde en over de acties ter bevordering van integratie van vluchtelingen in onze gemeente. Het was een bijzonder boeiende avond, die we naar gewoonte met een drankje en een gezellige babbel afgerond hebben.

  lees meer ...
 • V&M provincie Antwerpen Integere sociale media in Trump-tijden (27-03-2017)

  Hoe ga je het best om met het waarheidsgehalte van berichtgeving in de (sociale) media? Dit kwamen de V&M-leden te weten op het Zij zei-moment van V&M provincie Antwerpen op maandag 27 maart in De Lindepoort te Mechelen. Na de workshop voldet een paneldebat met Liesbeth Van Impe (hoofdredacteur Het Nieuwsblad), Kirsten Ginckels (co-auteur The Gentlemom), Yasmien Naciri (columniste De Morgen) en Ellen Wauters (perswoordvoerder Marc Van Peel). Liesbet Sommen (provinciaal voorzitster V&M) leidde het gesprek in goede banen.

  lees meer ...
 • V&M Lubbeek Muzikale vertelling "Moeders van de stilte" (24-03-2017)

  Op 24 maart organiseerde de Lubbeekse V&M-afdeling een muzikale avond met Birsen Taspinar in de kerk van Linden. Birsen Taspinar, psychologe en schrijfster van het boek “ Moeders van de stilte”, vertelde en zong, onder begeleiding van muziek van muzikant Henk De Laat over Elif, Pelin en Hülja, drie vrouwen met Turkse Roots, die moeten opboksen tegen vooroordelen zowel binnen onze samenleving, als die van hun eigen familie. Het was een intense, warme en ontroerende avond, met een universele en herkenbare boodschap: wij hebben meer gemeenschappelijk dan dat we verschillen van elkaar!

  lees meer ...
 • V&M Voor -en Noorderkempen Persoonsvolgende financiering (23-03-2017)

  Katrien Schryvers, Vlaams Volksvertegenwoordiger, zette op 23 maart de avond in met een vlotte uiteenzetting omtrent de geschiedenis en politieke dimensie van persoonsvolgende financiering. Directeur van Monikkenheide, Johan Vermeeren, koppelde onmiddellijk de praktijk aan de theoretische kennis. Hij boeide het publiek van het begin tot het einde. Achteraf werd gezellig nagebabbeld met een hapje en een drankje.

  lees meer ...
 • V&M Edegem Spreekavond Vijftig tinten gezond (16-03-2017)

  Na drie geslaagde avonden in de reeks "Vijftig tinten gezond", nodigde V&M Edegem haar leden op 16 maart voor uit voor een nieuwe voordracht met als thema: "Een goede oede gezondheid... wie is daarvoor verantwoordelijk?" Gastspreker Luk Debeckers gaf een zeer boeiende uiteenzetting over factoren die onze gezondheid beïnvloeden, en wat we daarmee kunnen doen.

  lees meer ...
 • Hoe ouderwets kijken we naar oudere vrouwen? (16-03-2017)

  Het lijsttrekkerschap van Mieke Van Hecke, gewezen topvrouw van het katholiek onderwijs, gaat dezer dagen vlot over de tongen op de sociale media. Opmerkelijk: het draait daarbij zelden om inhoud. Maar gaat het over haar leeftijd, dan volgt de ene sneer de andere op.
  "Mensen hebben daar misschien een probleem mee", laat Van Hecke zelf optekenen. "Maar voor mij is leeftijd geen punt. Als je enthousiast en gezond bent, waarom niet? Trouwens, toen ik begon als advocaat was de pensioenleeftijd van professoren en magistraten 75 jaar."

  lees meer ...
 • Waarom we mannen nodig hebben in de strijd voor gelijke kansen (08-03-2017)

  'Mannen zijn onze objectieve bondgenoten in de strijd voor gelijke kansen', schrijft Brussels staatssecretaris voor Gelijke Kansen Bianca Debaets.

  lees meer ...
 • Cravattendag 2017 lokale acties #kunstensector (08-03-2017)

  V&M-afdelingen reiken OSCARla uit aan personen die zich verdienstelijk maken voor meer vrouwen in de kunstensector.

  lees meer ...
 • Overheid heeft te weinig vrouwen in een managementsfunctie (07-03-2017)

  Het aantal vrouwen dat een managementfunctie invult binnen de overheid is sinds 2013 gestegen van 19,4% naar 25,9%, wat onder de doelstelling van 33% ligt. Dat blijkt uit cijfers die Kamerlid Els van Hoof opvroeg.

  lees meer ...
 • Cravattendag 2017 (07-03-2017)

  Op 8 maart viert de wereld Internationale Vrouwendag. Op die dag wordt de balans inzake gendergelijkheid opgemaakt. Net als de afgelopen jaren organiseert V&M op 8 maart de Cravattendag. De cravatte is hét symbool bij uitstek van macht. Bij uitbreiding is de stropdas ook het symbool van de oververtegenwoordiging van mannen aan de top van onze maatschappij. Want de basis vervrouwelijkt, maar de hoogste regionen zijn nog steeds voor mannen voorbehouden. Na het berekenen van de algemene beslissingskloof, de focus op de Bel20, de sociale huisvestingsmaatschappijen en de politie tijdens voormalige acties, willen we dit jaar de balans m/v binnen de kunstensector onder de aandacht brengen. Want ook binnen deze “progressieve” sector is gendergelijkheid nog veraf.

  lees meer ...
 • Vlaams-Brabantse vrouwendag (05-03-2017)

  V&M provincie Vlaams-Brabant nam deel aan de Vlaams-Brabantste vrouwendag te Leuven, een driedaagse naar aanleiding van Internationale Vrouwendag op 8 maart 2017. V&M-voorzitsters vertegenwoordigde onze beweging met een standje.

  lees meer ...
 • V&M Beernem theatervoorstelling 'Ons moeder binst de grooten oorlog' (22-02-2017)

  V&M Beernem organiseerde op 22/2 een theatervoorstelling van "ons moeder binst den grooten oorlog". Dit is een theaterbewerking van de oorlogsnovelle ‘De moeder en de drie soldaten’ van Ernest Claes.

  lees meer ...
 • V&M Kempen Ontbijtlezing over woon-en zorgnoden van ouderen (18-02-2017)

  Lieve Heurckmans, voorzitster V&M Kempen, Hugo Ceulemans , voorzitter CD&V-Senioren Kempen en federaal Kamerlid Griet Smaers sloegen met V&M leden uit Mol, Geel, Olen en Kasterlee de handen in elkaar en organiseerden op zaterdag 18 februari 2017 een smakelijk ontbijtgesprek met minister Jo Vandeurzen rond de woon- en zorgnoden van ouderen. Maar liefst 160 mensen brachten zij bij elkaar. Knap voorbeeld van een uitmuntende samenwerking tussen geledingen!

  lees meer ...
 • Zero Tolerance Day tegen vrouwelijke genitale verminking (06-02-2017)

  Vrouwelijke genitale verminking (VGV) en andere vormen van gendergerelateerd geweld zijn gebaat bij een meer multidisciplinaire en gespecialiseerde benadering zowel in het land van herkomst als binnen de huidige Belgische asielprocedures. Een sterkere samenwerking tussen overheid (o.a. asielinstanties), (medisch) experten en de asielaanvrager leidt tot een vollediger totaalbeeld, wat op zijn beurt tot een correctere beoordeling van het asieldossier in kwestie leidt. Daarnaast hebben mannen een cruciale rol te spelen in de strijd tegen deze mensonterende praktijk die (vooral in Afrika) jaarlijks nog duizenden vrouwen voor het leven verminkt.

  lees meer ...
 • Gelijkheid is de grootste uitdaging van de komende decennia (30-01-2017)

  Tegen 2060 zal meer dan de helft van de gezinnen een alleenstaande ouder zijn. Een meer gelijke fiscale behandeling voor eenoudergezinnen ten opzichte van tweeverdieners dringt zich dan ook op, vindt Helena Verhamme.

  lees meer ...
 • Nieuwjaarsreceptie V&M (09-01-2017)

  Onze nieuwjaarsreceptie staat in het teken van de vrouw in de kunst. Voor de eigenlijke receptie bieden we jullie een exclusieve nocturne aan in het Old Masters Museum van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten. Er staat een geleid bezoek onder de noemer “de vrouw in de kunst” op het programma. Nadien vertrekken we samen naar het BIP voor de eigenlijke receptie.

  lees meer ...
 • V&M Sint-Pieters-Leeuw Gerberaprijs (06-01-2017)

  Naar jaarlijkse gewoonte reikte Vrouw & Maatschappij Sint-Pieters-Leeuw tijdens de nieuwjaarsreceptie van CD&V Sint-Pieters-Leeuw op 6 januari 2017 haar Gerberaprijs uit.

  lees meer ...
 • Tijd voor een tegenprestatie van het voetbal (05-01-2017)

  Laat tien procent van het tv-contract naar het vrouwen- en jeugdvoetbal gaan, suggereren Bianca Debaets en Ivo Belet. Dan kan de heksenjacht stoppen.

  lees meer ...
 • V&M Brugge steunt TEJO (17-12-2016)

  Trees Ryckaert, voorzitster van Vrouw & Maatschappij Brugge, overhandigde een cheque van 375 euro aan TEJO, een recente opgerichte organisatie die gratis psychotherapeutische begeleiding biedt aan jongeren tussen tien en twintig jaar. De cheque betrof de opbrengst van een avond over Brugse dialecten die V&M Brugge organiseerde op 16 november 2016.

  lees meer ...
 • V&M Zoersel Lezing "Dat heet dan gelukkig zijn" door Drik De Wachter (01-12-2016)

  Op 1 december 2016 ontving V&M Zoersel de bekende psychiater Dirk De Wachter. Maar liefst 150 geïnteresseerden kwamen luisteren naar de professor die kwam vertellen over wat dat juist is, 'gelukkig zijn'. Voormalig minister Wivina Demeester verzorgde de inleiding. Vlaams Volksvertegenwoordiger Katrien Schryvers zorgde voor de afsluitende reflecties.
  Christine Gonnissen, voorzitster van V&M Zoersel omschreef de avond als volgt: "Het was een zeer geslaagde avond. Zelf ben ik al langer fan van zijn “wereld” en gedachtegoed. Hij is spitant, grappig en tegelijk zo ontwapenend door de eenvoudige waarheid van zijn opvattingen. Iedereen heeft genoten van het eerste tot het laatste woord. Het zal dus nog wel even nazinderen. En bij een volgende activiteit iemand vinden om dit te overtreffen, zal een moeilijke worden."

  lees meer ...
 • V&M Jette inzamelactie speelgoed voor minderbedeelde gezinnen (01-12-2016)

  'Arm of rijk, ieder kind heeft recht op een pakje van de Sint', vond Isabelle Van Vreckem, voorzitster van V&M Jette. Daarom lanceerde V&M Jette samen met Vlaams parlementslid Joris Poschet een warme oproep om speelgoed bijeen te brengen voor minderbedeelde gezinnen. De inzamelactie was een succes, zo bleek. Genoeg speelgoed voor een 80-tal gezinnen. Vrijdag 30 november 2016 konden de ouders het speelgoed komen ophalen.

  lees meer ...
 • Het Nieuwe WIJ is een gendergelijk WIJ (29-11-2016)

  Lommel, 27 november 2016 - De CD&V-vrouwen zijn tevreden dat ze een duidelijk genderluik hebben kunnen laten goedkeuren op het Nieuwe WIJ-congres van de partij. "Dit is een bevestiging van het feit dat het Nieuwe WIJ een gendergelijk WIJ is," stelt Els Van Hoof, Voorzitster van Vrouw & Maatschappij.

  lees meer ...
 • V&M Affligem voorstelling van Lieven Debrauwer "Parfum een passie" (25-11-2016)

  Cineast Lieven Debrauwer vertelde op 25 november 2016 over klassiekers en meesterwerken uit de Franse parfumerie. Hij sprak met passie en humor over schokkende feiten en boeiende anekdotes. Na de voorstelling kon met vrijblijvend parfum testen. Een initiatief van V&M Affligem.

  lees meer ...
 • Meer vrouwen en jongeren in de gemeenteraad (24-11-2016)

  De stem van jongeren en vrouwen is ondervertegenwoordigd in de lokale politiek, stellen Els Van Hoof en Wim Soons van de CD&V-vrouwen en jongeren. Het systeem van duoraadsleden kan hier volgens hen verandering in brengen.

  lees meer ...
 • Bedankingsmoment voor thuisverzorgenden - V&M West-Vlaanderen (16-11-2016)

  Vrouw & Maatschappij West-Vlaanderen organiseerde op 14/11/2016 een panelgesprek met deskundigen uit het werkveld van de thuiszorg. Het werk van huishoudhulpen en verzorgenden verdient een bedanking, aldus Marleen Soete voorzitster van V&M. Xavier Truant, bekend als illustrator voor Humo en De Morgen, werd gevraagd om een tekening te maken waarbij het werk in de thuiszorg werd geschetst. Zijn werk liet V&M West-Vlaanderen drukken op een kaartje dat door de plaatselijke afdelingen werd uitgedeeld aan de thuishulpen van Familiehulp.

  lees meer ...
 • V&M Brugge draagt steentje bij tegen armoede (16-11-2016)

  Op woensdag 16 november 2016 nam de Brugse Sint-Vincentiusvereniging in het ontmoetingscentrum Onze Ark een cheque ter waarde van 125 euro in ontvangst van V&M Brugge. In september stonden ze met een stand met huishoudmateriaal op de Zandfeesten en schonken de opbrengsten aan een lokale armoedevereniging die ze een warm hart toedragen.

  lees meer ...
 • Stop cybergeweld op vrouwen en meisjes! (16-11-2016)

  De CD&V-vrouwen bevestigen dat het hacken van intieme beelden van Joy Anna Thielemans onderdeel is van hun witte lintjescampagne tegen cybergeweld op vrouwen.

  lees meer ...
 • Gezinsbeleid en verlofstelsels van de toekomst (15-11-2016)

  Debat: Gezinsbeleid en verlofstelsels van de toekomst
  Op 15 november organiseerde V&M haar debatavond “Ouders Inc.! Gezinsbeleid en verlofstelsels van de toekomst”. Het werd een erg boeiende avond, waarbij belangenorganisaties (ACV Gender en Gelijke kansen, VBO, de Gezinsbond), een academicus (T.P. Van Tienoven) en dé experten: mama’s en papa’s in gesprek gingen. Ook Margot Cloet, kabinetschef van minister Vandeurzen en Brussels Staatssecretaris Bianca Debaets gaven hun visie op het thema.

  lees meer ...
 • V&M regio Aalst-Oudenaarde Zij Zei-moment: de ondernemende vrouw (14-11-2016)

  No-nonsense manager bij Ericson Belux Saskia Van Uffelen deelde op 14 november 2016 haar inzichten over hoe je verschillende generaties, met hun eigen cultuur en waarden, efficiënt laat samenwerken. Zij werd als vrouwelijk rolmodel in een leidinggevende functie al meerdere malen bekroond en is er inspiratiebron voor velen. Later op de avond volgden twee gesmaakte workshops: huisverzorging of wijndegustatie. Een initiatief van V&M regio Aalst-Oudenaarde ism Vlaams Volksvertegenwoordiger Cindy Franssen.

  lees meer ...
 • V&M West-Vlaanderen Zij zei-moment Thuishulp, de handlangers van de mantelzorgers (12-11-2016)

  Zaterdag 12 november organiseerde Vrouw & Maatschappij West-Vlaanderen haar jaarlijkse Zei Zij-moment. Het thema van dit jaar was de thuishulp. Het panel van sprekers bestond uit Agnes Bode (gewezen algemeen directeur van Familiehulp), Chantal Vanzieleghem (medewerker Familiehulp en gemeenteraadslid Poperinge) en Jannick Depoorter (voorzitter CD&V Roeselare en VZ zorgbedrijf Roeselare). De centrale boodschap die ochtend: voor iedereen die zorg in het hart draagt, is thuiszorg van onschatbare waarde.

  lees meer ...
 • V&M Lichtervelde Pyjamawandeling voor kinderen (10-11-2016)

  Donderdagavond 10 november 2016 organiseerden de dames van V&M Lichtervelde een meer dan geslaagde eerste editie van een pyjamawandeling voor kinderen! 95 kindjes en 100-tal volwassenen zorgden voor een sfeervolle wandeling en knallende afterparty... Het WIJ gevoel voor de 100% in de praktijk omgezet...! Alle sfeerkiekjes kan je bekijken op de Facebookpagina: https://www.facebook.com/CDV-Lichtervelde-125430984269974/. Facebookloze personen kunnen terecht op http://lichtervelde.cdenv.be/

  lees meer ...
 • Waarom schrikt een powerpolitica af? (10-11-2016)

  Bianca Debaets, Brussels staatssecretaris voor Gelijke Kansen, en Els Van Hoof, voorzitter van Vrouw & Maatschappij, over Hillary Rodham Clinton.

  lees meer ...
 • V&M Lummen EHBO-cursus voor jonge moeders (25-10-2016)

  Op dinsdag 25 oktober 2016 organiseerde V&M Lummen een EHBO-cursus voor jonge moeders. 14 jonge mama's en zelfs enkele bezorgde oma's kwamen er leren wat ze moeten doen bij kleine en grote wondjes, verslikking en verstikking. "Alle deelnemers waren zeer enthousiast," zei voorzitster Marie Claire Serwy. "We denken aan een volgende editie die specifiek gericht is op senioren. Want dit zijn toch technieken die iedereen moet kennen." Wordt vervolgd!

  lees meer ...
 • V&M Berlaar, Heist-op-den-Berg, Nijlen, Lier gespreksavond: alle kinderen kansen geven (25-10-2016)

  Op dinsdag 25 oktober 2016 organiseerden de V&M-afdelingen van Berlaar, Heist-op-den-berg, Nijlen en Lier de gespreksavond 'Alle kinderen kansen geven. Jonge gezinnen versterken.' Vlaams Volksvertegenwoordiger Katrien Schryvers kwam de aanwezigen meer vertellen over het Groeipakket, de hervormde Vlaamse kinderbijslag. Ze sprak er ook heel gepassioneerd over de vele uitdagingen waarmee kinderen van gescheiden ouders vandaag in Vlaanderen geconfronteerd worden. De V&M-voorzitsters waren alvast zeer opgetogen over de geslaagde avond. Ook de samenwerking tussen de verschillende afdeling ging heel erg vlot.

  lees meer ...
 • V&M Sint-Niklaas bezoek aan chocolatier (25-10-2016)

  Op 25 oktober 2016 bracht V&M Sint-Niklaas een bezoek aan chocolatier Vyverman. Ze gingen een kijkje nemen achter de schermen van deze chocolatier die de V&M-dames inwijdde in de geheimen van chocolade en ze demonstreerde hoe hij pralines maakt. Een zeer leerzaam en smakelijk bezoek waarbij de deelnemers heel wat opstaken. En iedereen ging zeer tevreden naar huis met haar doos ballonpralines...

  lees meer ...
 • NMBS verdient topvrouw (21-10-2016)

  Dankzij de quotawet van wet van 28 juli 2011 is het aantal vrouwen in de raden van bestuur van de economische overheidsbedrijven gestegen. NMBS en Belgocontrol hebben vandaag elk 30% vrouwelijke bestuurders. De vier kandidaten die nog op de shortlist staan, zijn alle vier ongetwijfeld meer dan geschikt om de nieuwe gedelegeerd bestuurder te worden van de NMBS. De federale regering is het echter aan zichzelf, haar eigen ambtenarenbeleid en aan haar engagement voor een gendergelijke samenleving verplicht om voor de vrouwelijke kandidaat te kiezen.

  lees meer ...
 • Vanaf vandaag werken vrouwen gratis (20-10-2016)

  Vanaf 17 oktober wordt de werkende Belgische vrouw tot het einde van het jaar niet meer betaald. Voor de rest van 2016 werken wij gratis. Omdat we vrouwen zijn. De loonkloof is een hardnekkig fenomeen. Volgens het rapport van het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen uit 2016, verdienen vrouwen op jaarbasis 21 procent minder dan mannen. 79 procent van het jaar 2016 zit er vandaag op. Enkel mannen krijgen voor de rest van het jaar nog het loon waar ze recht op hebben.

  lees meer ...
 • V&M Maaseik gespreksavond 'Hoe zit dat nu eigenlijk met uw pensioen?' (19-10-2016)

  Op 19 oktober 2016 organiseerde V&M Maaseik een gespreksavond over pensioenen. Meer dan 40 aanwezigen kwamen luisteren naar Ellen Van Grunderbeek, adviseur pensioenen van CEDER (de studiedienst CD&V) die er pensioenproblematiek en de pensioenhervorming kwam toelichten. Ze had hierbij in het bijzonder aandacht voor de (deeltijds) werkende vrouwen en jongeren. "Het was een zeer goede avond met heel veel vragen van de aanwezigen. Ellen heeft ons allemaal veel bijgebracht en uitgelegd," aldus tevreden V&M-voorzitster Danielle Bijnens.

  lees meer ...
 • V&M Wuustwezel bezoek aan de sociale kruidenier (08-10-2016)

  Op 8 oktober 2016 bezocht V&M Wuustwezel de sociale kruidenier en de kringwinkel. Het werd een aangename kennismaking met het aanbod aan duurzame en betaalbare producten.

  lees meer ...
 • V&M Mol Zij zei-moment: De Impact van voeding op fibromyalgie (04-10-2016)

  Op dinsdag 4 oktober 2016 organiseerde V&M Mol een zij zei-moment over gezondheid. Lieve Van Dyck van de Vlaamse Liga voor Fibromyalgie Patiënten gaf een interessante lezing over de invloed van voeding op chronische pijnen. Meer dan 80 aanwezigen luisterden eveneens geboeid naar de heer Van Duyck en de toelichting van Gerrit Ribbens over Ariadne, het aanbod van de CM voor chronische zieken.

  lees meer ...
 • V&M Roeselare Quiz (01-10-2016)

  Vanwege het grote succes organiseerde V&M Roeselare voor de derde keer op rij een quiz op zaterdag 1 oktober 2016. De quiztafels waren ook deze editie in een mum van tijd uitverkocht. Zo een 120 mensen namen deel. V&M-voorzister Sharon Linclau en haar enthousiaste ploeg bestuursleden waren dan ook uiterst tevreden.

  lees meer ...
 • V&M Aalst uitreiking Mayartprijs (30-09-2016)

  Op 30 september reikte V&M Aalst de Mayartprijs uit aan gewezen schepen, OCMW-,provincie- en gemeenteraadslid Chris Lievens-Borms voor haar verdienstelijke loopbaan in de lokale en provinciale politiek.

  lees meer ...
 • V&M Leopoldsburg gespreksavond: angst in tijden van terreur (22-09-2016)

  V&M Leopoldsburg ontving op 22 september trauma-psycholoog Erik de Soir en psychotherapeute Lies Scaut. Zij lieten hun vakkundig licht schijnen over het brandend actueel thema "Leven met angst in tijden van terreur.'

  lees meer ...
 • V&M Oost-Vlaanderen Zij zei-moment: Gezond en gezwind door het leven (17-09-2016)

  Op zaterdag 17 september organiseerde V&M Oost-Vlaanderen haar Zij Zei-moment. In het museumtheater in Sint-Niklaas ontvingen zij gerenomeerd professor gynaecologie Hendrik Cammu voor een ontbijtlezing. Na een smakelijk ontbijt deed dr. Cammu onder de titel "Gezond en gezwind door het leven" alle obstakels en kansen voor onze gezondheid uit de doeken.

  lees meer ...
 • Deeltijds werk (14-09-2016)

  Deeltijds werken om een beter evenwicht te vinden tussen werk en gezin is voor vrouwen vaak geen oplossing, blijkt uit een onderzoek van de VUB.

  lees meer ...
 • V&M Lier-Koningshooik fundraising (11-09-2016)

  V&M Lier-Koningshooikt organiseerde op zondag 11 september 2016 een inzamelactie voor TEJO, een groep jeugdtherapeuten die vrijwillige eerstelijns therapeutische ambulante begeleiding aan jongeren met psychische problemen aanbieden.

  lees meer ...
 • V&M Jette schoolpoortactie (01-09-2016)

  Leden en sympathisanten van V&M Jette deelden op de eerste schooldag stickers uit aan het Sint-Pieterscollege in Jette en gingen in gesprek met de ouders en omwonenden. Veel ouders nemen de auto omdat ze hun kinderen in het drukke verkeer niet te voet of met de fiets naar school durven laten gaan. 'Ik begrijp die bezorgdheid maar door met de auto te gaan verdwijnt het gevaar niet', stelt V&M-voorzitster Kathleen Segers. 'Meer dan de helft van de kinderen die gewond geraken in het verkeer zijn autopassagiers'. De actie werd ondersteund door Brussels Staatssecretaris Bianca Debaets en Vlaams parlementslid Joris Poschet.

  lees meer ...
 • Miet Smet ontvangt Vlaams Ereteken (12-07-2016)

  Miet Smet mocht op 11 juli 2016 het Groot Ereteken van de Vlaamse Gemeenschap in ontvangst nemen. Met het Ereteken wil de Vlaamse Regering personen huldigen die uitzonderlijk verdienstelijk zijn geweest ten aanzien van de Vlaamse Gemeenschap of het Vlaams Gewest. Miet Smet betreurde echter dat slechts 3 vrouwen (tov 7 mannen) gehuldigd werden.

  lees meer ...
 • V&M nam deel aan de Summer Academy EVP-women (11-07-2016)

  V&M nam afgelopen weekend (8-9 juli 2016) deel aan de Summer Academy van de EVP-vrouwen in Málaga. Op de agenda: Migratie, integratie en de impact op vrouwen. Coördinator Maud Vanwalleghem presenteerde de resultaten van het V&M-onderzoek naar geweld tegen vrouwelijke vluchtelingen dat werd uitgevoerd naar aanleiding van de witte lintjesactie 2015. Voorzitster Doris Pack riep de aanwezige politica’s op om zich op lokaal niveau te engageren voor deze thema’s. Binnen deze context werd de #‎wijvoorzij‬ solidariteitsactie [link thema-campagnes] van V&M bejubeld. Met deze input zullen de EVP-vrouwen in het najaar een resolutie uitvaardigen. Meer info: http://www.epp-women.org/

  lees meer ...
 • Loonkloof (28-06-2016)

  “De loonkloof daalt, maar deeltijds werk blijft vrouwen de das om doen.” Met die woorden maakte het IGVM vandaag haar onderzoek over de Belgische loonkloof wereldkundig. De daling stemt echter niet tot veel vreugde: de kloof op basis van het uurloon is in vergelijking met vorig jaar 1% gedaald. De loonkloof op jaarbasis blijft hoog, namelijk 21%!
  Het IGVM wijst vooral naar het deeltijds werken van vrouwen als de voornaamste verklaring voor de ongelijkheid. De dieperliggende oorzaak is de ongelijke verdeling van zorgtaken. Volgens het laatste Tijdsbestedingonderzoek spenderen vrouwen bijna 10 uur per week meer aan gezinstaken dan mannen. Als wij er niet in slagen om de zorgtaken binnen het gezin op een eerlijkere manier te verdelen, dan zullen deze genderstereotypen vrouwen blijven parten spelen op de arbeidsmarkt.
  Laten we daarom met zijn allen die hardnekkige loonkloof, het reinste bewijs dat mannen en vrouwen vandaag letterlijk nog niet gelijkwaardig zijn in onze maatschappij, met man/vrouw en macht bestrijden. Laten we eveneens en met evenveel kracht de strijd aanbinden tegen de dieperliggende genderongelijkheden.

  lees meer ...
 • Moederschapsrust (09-06-2016)

  De meeste ouders willen een uitbreiding van de moederschapsrust. Ook vaders en meeouders wensen meer dan een luttele tien dagen geboorteverlof, zo blijkt uit de studie van de Gezinsbond. V&M ijvert voor de uitbreiding en verplichting van het ‎vaderschapsverlof‬ en een ‎genderbonus‬, een maand extra verlof indien beide partners drie maand ouderschapsverlof opnemen.

  lees meer ...
 • Wouter Beke feminist (25-05-2016)

  Partijvoorzitter Wouter Beke heeft zich in ‘Beslist Feminist’ geout als feminist. "In die zin is de genderbonus een interessante piste. Al jaar en dag een stokpaardje van Vrouw & Maatschappij, de vrouwenbeweging van mijn partij. Deze maatregel moet mannen aanmoedigen om ouderschapsverlof op te nemen. Het cliché bestrijden waar heel wat jonge vaders mee te maken krijgen: ‘Thuisblijven voor de kinderen? Laat dat toch aan je vrouw over”. Dat V&M met dit voorstel telkens opnieuw op zoveel weerstand stuit, zegt genoeg. En dat mannen zo’n maatregel nodig hebben om voor hun rechten als vader te durven opkomen, eigenlijk ook."

  lees meer ...
 • Family justice center (10-05-2016)

  In aanwezigheid van Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen en Minister van Justitie Koen Geens is vandaag in Hasselt een charter ondertekend voor de oprichting van het Limburgs Family Justice Center. Het gaat om een instantie waar de hulp- en dienstverlening voor slachtoffers van intrafamiliaal geweld wordt gebundeld onder één dak. Minister Vandeurzen kondigde aan dat er in ieder Vlaams arrondissement zo'n Family Justice Center zal komen.

  lees meer ...
 • Gelijkekansencentrum wordt Unia (22-02-2016)

  Uit onderzoek blijkt dat weinig respondenten organisaties kennen die bezig zijn met gelijke kansen. 74% van de ondervraagden heeft zelfs geen flauw idee bij wie aan te kloppen bij klachten over discriminatie. Een nieuwe, toegankelijke naam voor het Interfederaal Gelijkekansencentrum, dat voortaan Unia zal heten, was dus geen overbodige luxe.

  lees meer ...
 • Evaluatie genderquotawet (25-01-2016)

  Het IGVM maakt een eerste balans op van de toepassing van de wet van 28 juli 2011 over de aanwezigheid van vrouwen in de bestuursraden van beursgenoteerde ondernemingen, economische overheidsbedrijven en de Nationale Loterij. Deze genderquotawet kwam er o.a. onder impuls van V&M.

  lees meer ...